Sondajul, realizat in randul a 2.306 de companii din Germania, arata ca 28% dintre acestea intentioneaza sa reduca numarul locul de munca anul viitor, fata de 20% care preconizeaza sa isi extinda forta de munca.  Intre companiile participante la cercetare, 29% anticipeaza ca vor sa reduca investitiile. La inceputul acestui an, numai 16% dintre companii intentionau sa restranga investitiile, scrie Mediafax.

"Companiile germane se asteapta ca anul 2013 sa fie fragil din punct de vedere economic si tot mai multe isi ingheata previziunile referitoare la angajari si investitii", se arata intr-un comunicat al institutului.  

"Criza datoriilor din zona euro incepe sa atinga Germania prin intermediul exporturilor", se arata in studiu.  In consecinta, 28% din companiile intervievate preconizeaza o scadere a activitatilor in 2013, in timp ce 24% se asteapta la o crestere a productiei.  Institutul a subliniat insa ca Germania va reusi sa evite recesiunea. 

"Analistii anticipeaza pentru anul viitor o crestere economica de 0,75%. Conditia este ca criza datoriilor suverane din Europa sa nu se agraveze", potrivit analizei.  Banca centrala a Germaniei anticipeaza, in raportul lunar publicat luni, ca sansele ca economia tarii sa isi revina rapid au scazut, iar redresarea economiei mondiale va fi lenta, in lunile urmatoare.