10 proiecte importante ale fundatiei lui Bill Gates

1. Bananele minune

Gates finanteaza cercetari pentru a adauga fier si vitamina A bananelor. Modificate acestea vor fi distribuite in Uganda. James Dale de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia explica:  "Astfel de banane reprezinta de asemenea o hrana foarte buna pentru bebelusi odata ce au fost intarcati. Vin in pachete sterile si nu e nevoie sa fie gatite”.


2. Aproape a eradicat poliomielita

Cazurile de poliomielita sunt cu 99% mai rare, iar Fundatia Gates vrea sa le elimine definitv. A impus o campanie agresiva de vaccinare si continua in cele cateva zone ale lumii, unde mai exista aceasta boala.

3. Investeste serios pentru a reduce cazurile de malarie

Fundatia sotilor Gates a a ajutat la reducerea numarului de cazuri de malarie in Zambia, investind intr-un program test in cadrul caruia oamenii au dormit in paturi acoperite cu plase tratate cu insecticide contra tantarilor, iar casele lor au fost tratate de asemenea cu respectivele solutii. Si a functionat, astfel ca aceasta campanie continua si in alte tari. Se lucreaza de asemenea la un nou vaccin contra malariei, dar si la noi insecticide.

4. Combustibili biodiesel din materii fecale

Profesorul inginer Katarik Chandran de la  Univeristatea Columbia a castigat un premiu de 1,5 milioane de la Gates pentru a transforma materiile fecale in combustibil biodiesel.

5. Incearca sa faca maniocul o hrana mai buna

Un grup finantat de Gates lucreaza la scaderea cianurii naturale din tuberculi, crescand in schimb nivelul proteinelor, zincului, fierului, vitaminelor A si E si lucrand la rezistenta impotriva unor alte boli care ar putea afecta maniocul. 800 de milioane de oameni din intreaga lume mananca manioc.

6. 42 de milioane de dolari pentru reinventarea toaletelor

Gates investeste bani pentru a construi o unitate fara conducta in apa sau electricitate, dar care sa transforme risipa in energie, apa curata sau nutrienti.

7. Doua miliarde de dolari in lupta cu HIV

Fundatia Gates reprezinta unul dintre motivele pentru care rata infectiilor noi cu HIV a scazut intre 2001 si 2008. A oferit bani pentru vaccinuri, prevenind astfel controlul acestei maladii in Africa si reducand costurile tratamentelor.

8. 1,5 miliarde de dolari in lupta contra bolilor copiilor si femeilor

Intr-un interviu pentru New York Times, Melinda Gates spunea:  "Este timpul ca femeile sa figureze in agenda". Bill si Melinda cheltuiesc bani pentru a face lobby si pentru a adopta schimbari in politica sanatatii in intreaga lume pentru a fi mult mai benefica femeilor si copiilor. 

9. Injectarea tantarilor

Unul dintre experimentele finantate de Gates se refera la vaccinarea tantarilor atunci cand acestia musca un om. Un altul la starpirea definitiva a acestor insecte.

10. Bill si Melinda vor banii miliardarilor

Sotii Gates nu sunt multumiti numai cu banii lor donati pentru cauze umanitare. Ei sunt de parere ca si ceilalti bogati ai lumii ar trebui sa-si investeasca averea in asemenea scopuri.

Sursa: Business Insider, New York Times.


Cadere record pe bursele planetei. BVB a atins cel mai scazut nivel din an

Timberlake reinvie MySpace, iar Lady Gaga scoleste DJ pe internet. In ce afaceri isi investesc vedetele banii FOTO