"Nu este total neasteptat. Cred ca decizia a influentat deja dolarul, intr-o oarecare masura (deoarece a fost anticipata de unii investitori - n.r.). Ne asteptam la noi presiuni pe dolarul SUA, dar o vanzare masiva este putin probabila", comenteaza analistul Vassili Serebriakov, expert in strategie valutara la grupul bancar american Wells Fargo.

El noteaza ca piata titlurilor de Trezorerie SUA nu are multi rivali pe glob in privinta "profunzimii si lichiditatii", astfel ca investitorii straini nu vor incepe sa vanda agresiv aceste active.

"Va pune probabil noi presiuni de cumparare pe alte monede cu titlu de safe-heaven (percepute drept investitii sigure pe timp de criza - n.r.), precum yenul japonez si francul elvetian. Va complica probabil viata autoritatilor japoneze si elvetiene, care incearca sa tempereze aprecierea monedelor nationale", a continuat Serebriakov.

Autoritatile japoneze si Banca Nationala a Elvetiei au luat in aceasta saptamana masuri agresive pentru temperarea aprecierii monedelor nationale in raport cu valutele de pe principalele piete de export ale celor doua tari. Yenul a atins in ultimii doi ani mai multe maxime istorice in raport cu dolarul, iar francul elvetian a crescut totodata puternic in raport cu euro.

William Larkin, manager de portofoliu fixed income la Cabot Money Management, considera ca reducerea ratingului SUA nu este un "mare soc". "Daca nu s-ar fi intamplat acum cred ca ar fi avut loc probabil in doua luni", a afirmat el.

De altfel, Larkin se astepta la coborarea ratingului SUA inca de la inceputul lunii august, cand politicienii de la Washington au reusit, dupa cateva luni de negocieri dure, sa se puna de acord pe problema reducerii deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat.

"Cand au rezolvat intr-un final cu plafonul datoriei de stat, este evident ca au amanat nejustificat luarea unor decizii, ca au evitat sa abordeze unele probleme, iar pietele nu aveau nevoie de asta. Un rating AA+ nu este o problema importanta, dar va avea un efect", spune el.

Citeste si:

Puterea celor trei. Ce sunt agentiile de rating si de ce economia intregii lumi depinde de ele

Lovitura fara precedent pentru cea mai mare economie a lumii. S&P a retragradat ratingul de top al SUA. Administratia Obama se revolta