"Am vorbit cu domnul secretar de stat Liviu Voinea si l-am rugat - acuma ca deja devine persoana politica, fiind secretar de stat - sa se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca lucrurile trebuie facute in sens european si ca tot ceea ce excede cadrul european in domeniul fiscal reprezinta idei sau propuneri care nu vor fi puse in practica daca toata lumea spune ca nu sunt bune.

In urma cu cateva zile, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, venea cu o propunere controversata de combartere a evaziunii fiscale. Demnitarul declara ca romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, dand ca exemplu Suedia.

"In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi", a declarat Voinea.

Oficialul MFP a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.

Secretarul de stat a mai spus ca va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii.

Si Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute.