Liviu Voinea a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii. 

"Acolo, oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se transmite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor, si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Liviu Voinea. 

Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute. 

Recent, un fost bancher de la divizia americana a bancii elvetiene UBS a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat anumite "inginerii".

In ultimii ani, autoritatile fiscale din Germania au cumparat in mai multe randuri,de la angajati ai bancilor elvetiene, baze de date cu informatii despre clientii germani bogati care isi ascund averea in conturi off-shore.

Anul acesta un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro in schimbul unui CD cu astfel de informatii.