"Prognoza din modelul nostru este confidentiala, nu o spunem, dar este undeva intre 4 si 5%. Nu are relevanta cu constructia bugetara, nu le puneti in contrapartida, ca sa ne mai cream o problema in societate! Este o prognoza legata de modelul nostru macroeconomic. (...) Si noi am gresit cu prognoza de inflatie de un an si jumatate, in sensul ca inflatia a fost mult mai mica. Nu cred ca sunt foarte multi analisti increzatori in prognozele noastre cand gresesti. Asa sunt prognozele. Lucram in economie de piata si avem foarte multi factori", a spus Isarescu, potrivit Agerpres.

Mugur Isarescu a avertizat, totodata, ca tensiunea politica se va duce in cresterea economica, aceasta avand impact asupra stabilitatii financiare.

"Noi vedem ca avand impact asupra stabilitatii monetare, financiare si stabilitatii macroeconomice. Nu are cum sa faca bine incertitudinea politica, tensiunea politica. Pe cale de consecinta, se va duce si in cresterea economica. Care este masura in care neincrederea, instabilitatea financiara se duce in cresterea economica, nu este usor de calculat. Speram, insa, sa avem intelepciunea sa depasim cu totii aceste momente si sa beneficiem de un cadru macroeconomic incredibil de bun. In 27 de ani, de cand sunt in domeniul public, nu am vazut un cadru macroeconomic mai bun, cu tensiuni micro, cum sunt cele mentionate anterior, probleme legate de cat de bancabile sunt intreprinderile romanesti, cu alte probleme, cu infrastructuri care sunt mereu proiectate, dar nu se termina, cu probleme pe Valea Oltului de atatia ani, ca si pe centura Capitalei", a spus Isarescu.
 
Totodata, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%. Potrivit guvernatorului, rata anuala a inflatiei s-a mentinut relativ stabila pe parcursul trimestrului 4 din 2016.

"Cotatiile materiilor prime isi consolideaza trendul ascendent. Tendinta se continua si in prezent, dar parca nu atat de accentuat", a spus Isarescu, precizand, de asemenea, ca pretul combustibililor a revenit ca dinamica in teritoriul pozitiv.

El a mai aratat ca cererea pentru credite a ramas robusta pe partea de lei, dar a constatat o atenuare care pare a fi in corelatie cu "derularea neuniforma a programului Prima Casa".

Constructia proiectului de buget pe anul 2017 are la baza o crestere economica de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB si o inflatie medie anuala de 1,4%, conform Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2017 si proiectia acesteia pe anii 2018 - 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus prognoza de crestere a economiei pana in 2020, acesti indicatori stand la baza construirii proiectului de buget pentru 2017. Astfel, pentru 2017, estimarea de crestere a fost revizuita de la 4,3% in Prognoza de toamna la 5,2% in cea actuala.

La randul sau, Banca Mondiala a previzionat, in raportul privind Perspectivele Economiei Globale, ca economia Romaniei va creste cu 3,7% in 2017.

De asemenea, cifrele incluse in ultimul raport regional al FMI (Raportul economic de toamna pentru CESEE), publicat pe 2 noiembrie 2016, sunt similare cu cele din World Economic Outlook (luna octombrie). FMI mizeaza in 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al Romaniei de 3,8%, cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa.

Si estimarile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) indica pentru economia romaneasca un ritm de crestere 3,7% in 2017, Romania urmand sa inregistreze cel mai ridicat ritm de crestere din Europa, potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale publicat la inceputul lunii noiembrie 2016.

In plus, Comisia Europeana estimeaza pentru 2017 un avans de 3,9%, conform previziunilor economice de toamna publicate la inceputul lui noiembrie.