Avertismentul a fost dat printr-o scrisoare redactata de catre comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, si transmisa saptamana trecuta premierului Victor Ponta, in numele presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. 

Scrisoarea reprezinta un raspuns la planul Guvernului roman de a imbunatati absorbtia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a inmanat oficialului CE in vizita efectuata in urma cu o luna la Bruxelles, si a constituit baza discutiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucuresti pe aceasta tema. 

"Scrisoarea transmisa premierului arata ca «desi implementarea acestor idei poate ajuta la cresterea gradului de absorbtie pe termen scurt, ele raman totusi niste masuri punctuale care nu rezolva deficientele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea imbunatati absorbtia pe termen lung» ", au citat sursele din document. 

Comisia Europeana aminteste ca au fost adoptate deja masuri exceptionale, precum cresterea gradului de cofinantare la anumite programe, dar ca si acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbtie in lipsa rezolvarii deficientelor structurale. 

"In cei doi ani de cand presedintele Barroso a scris Guvernului Romaniei cu privire la necesitatea de a fi luate masuri concrete si de corectare substantiala a problemelor pentru a se putea creste gradul de absorbtie a fondurilor s-a observat ca progresul a fost lent. Romania trebuie sa faca in continuare eforturi considerabile si extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de intarire a capacitatii pentru implementarea programelor. In acest scop, sunt transmise incurajari catre premier sa revitalizeze reforma administratiei in privinta fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea si legalitatea cheltuielilor, astfel incat fondurile sa ajute Romania, iar cetatenii romani sa poata beneficia de pe urma calitatii de membru al UE", se afirma in documentul citat. 

In acelasi timp, Comisia Europeana aminteste ca platile UE catre Romania sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe, inclusiv din cauza fraudelor si conditioneaza reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.