Institutul de Statistica a anuntat vineri ca inflatia medie din ultimul an a fost de 1,2 la suta, ceea ce inseamna ca accizele ar trebui calculate anul viitor la un curs de 4 lei si 50 de bani, fata de de 4 lei si 73 de bani anul acesta.

Efectul va duce la ieftinirea carburantilor cu 12 bani pe litru, a tigarilor cu 50 de bani pachetul si a bauturilor alcoolice cu un leu pe litru.

Premierul Victor Ponta declara, la inceputul lunii, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, "cu siguranta", mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.

Formula cu care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nedorind sa precizeze daca accizele vor mai fi calculate dupa cursul valutar redus anuntat de BCE, care permite un nivel mic de accizare.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic incepand cu anul viitor.