Guvernul islandez nu i-a permis lui Huang, prin fondul sau de investitii Beijing Zhongkun Investment Group Co., sa achizitioneze un teren de 300 de kilometri patrati, a declarat ministrul de interne de la Reykjavik.

Potrivit acestuia insa, legislatia islandeza “impune conditii stricte companiilor care vor sa achizitioneze proprietati in Islanda si este clar ca fondul d einvestitii chinez nu indeplineste niciuna dintre conditii”.

Huang intentiona sa investeasca in jur de 200 de milioane de dolari pentru a construi un hotel, un teren de golf si o pista de curse.

Intr-un interviu pentru Bloomberg, din septembrie, Huang spunea ca achizitionarea terenului in valoare de 8,8 milioane de dolari de la fermieri depinde de aprobarea guvernului.

Averea lui Huang este estimata la peste un miliar de dolari, potrivit revistei Forbes.

Cum salveaza chinezii Europa: o cumpara bucata cu bucata

Oponentii tranzactiei considera, insa, ca prin aceasta achizitie China ar obtine o putere geopolitica mai mare in zona Atlanticului si asupra tarii membre NATO.

Desi are doar 320.000 de locuitori, Islanda ocupa o zona strategica intre Europa si America de Nord si este vazuta ca un potential nod de legatura pentru navele asiatice, in conditiile in care topirea ghetarilor deschide noi cai maritime polare care fac mai accesibile resursele minerale din aceasta regiune.

Citeste si:

Ce ar trebui sa invete Europa de la prima tara care a intrat in criza, in 2008. Modelul islandez

Liber la munca in nordul Europei. Islanda a ridicat restrictiile pentru lucratorii romani