"Am văzut că sunt discuţii despre perspectiva negativă şi ni se spune că această perspectivă este responsabilitatea acestui Guvern. Niciodată nu a fost aşa. Toate agenţiile de rating - şi am să citez din rapoartele acestor agenţii de rating - au spus foarte clar de unde vine această perspectivă negativă. Atunci când s-a întâmplat, S&P ne spunea: 'Finanţele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste' - cred că socialiste am adăugat eu -, dar de 'guvernele anterioare'. Creşterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii 3 ani - asta spune Fitch - în ciuda eforturilor administraţiei actuale de a îmbunătăţi managementul finanţelor publice. Deci, această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui Guvern, dar ce vă garantez eu: aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui Guvern, vom reveni la perspectiva 'stabil' cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce, veţi vedea, la revenirea perspectivei 'stabil' pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă", a spus Cîţu, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

În opinia şefului de la Finanţe, motivul principal pentru care agenţia Standard & Poor's (S&P) a păstrat ratingul de ţară a fost încrederea în Guvernul actual.

"Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară. În primul rând, încrederea în acest Guvern. Este o încredere în oamenii acestui Guvern, în acest Guvern, în politicile acestui Guvern. Este foarte clar stipulat în raport. În al doilea rând, se spune foarte clar, faptul că am reuşit să convingem investitorii străini prin acea emisiune de obligaţiuni în număr foarte mare, un număr record pentru această perioadă - a reprezentat un impuls şi pentru agenţia de rating de a evalua situaţia. Şi, bineînţeles, creşterea economică din primul trimestru, care a resetat toate modelele macroeconomice", a explicat el.

Florin Cîţu a atras atenţia asupra faptului că în perioada următoare toată lumea va fi atentă la măsurile ce vor fi luate de Executiv, în condiţiile în care 2020 este an electoral în România.

"În acelaşi timp, agenţia de rating, dar nu numai, toată lumea, este atentă la ce face acest Guvern în perioada următoare, cum trece peste perioada următoare, pentru că, ştiţi foarte bine, într-un an electoral - şi este foarte bine stipulat şi în acest raport, dar şi în mai multe rapoarte - lucrurile pot deveni volatile. Ce pot să garantez, nu agenţiilor, dar dvs. ce pot să vă garantez este că în continuare acest Guvern, dar şi Ministerul Finanţelor Publice, va gestiona finanţele României precaut, responsabil, cu discernământ", a dat acesta asigurări.

Totodată, ministrul a ţinut să explice care este importanţa ratingului de ţară.

"De ce este atât de important acest rating de ţară? Pentru că sunt beneficii importante nu doar pentru Guvernul României. Sunt beneficii pentru toţi cetăţenii României. Da, este important, ratingul de ţară permite României să se împrumute de pe pieţele internaţionale. Nu este vorba numai de cost. Reducerea de rating ar fi însemnat că am fi fost eliminaţi de pe pieţele internaţionale indiferent de cost. Acest Guvern a reuşit - şi este o premieră în ultimii 30 de ani pentru România, dar şi când ne uităm la nivel global - să finanţeze un deficit bugetar estimat de 6,7% fără ajutorul unei instituţii internaţionale, doar din piaţă. Revenim, beneficiile: da, scad costurile pentru Ministerul Finanţelor Publice şi implicit pentru toţi cetăţenii României. Da, Ministerul Finanţelor Publice poate să se împrumute de pe pieţele internaţionale, rămânem acolo. În acelaşi timp, băncile din România, toate instituţiile care vor să se finanţeze au acces la finanţare mai ieftină, de aceea este important acest rating, nu este doar în legătură cu ceea ce face Guvernul. Efectele sunt pentru toţi românii, pentru toţi cetăţenii, toţi cei care astăzi încearcă să ia un împrumut prin IMM Invest, încearcă să ia un credit pentru o casă, o companie care încearcă să ia un împrumut să se finanţeze. O retrogradare a ratingului ar fi însemnat ca toate aceste proiecte să fie oprite, pentru că aceste costuri de finanţare ar fi crescut, iar băncile nu ar mai fi avut acces la finanţare. De aceea, este foarte important să înţelegem că ceea ce facem când ne judecă cei de afară nu are implicaţii doar pentru noi, cei din Guvern. Are implicaţii reale pentru toţi românii", a susţinut Cîţu.

Mai mult, potrivit acestuia, o retrogradare ar fi însemnat o presiune mai mare pe curs.

"Eu vă spun că în acest moment veţi vedea un interes mai mare al investitorilor pentru România. Bineînţeles că un curs valutar este determinat de piaţă, dar, astăzi, suntem mai importanţi pentru investitori şi asta înseamnă că ar trebui să vedem cât mai multe investiţii în România şi acest lucru ar trebui să reducă din presiunile de depreciere pe moneda naţională. Vom vedea acest lucru în perioada următoare, dar este un semnal pozitiv pentru toţi investitorii acest semnal al agenţiei de rating şi, repet, vom corecta şi perspectiva prin măsurile pe care le vom lua în perioada următoare", a adăugat ministrul de Finanţe.

Standard & Poor's (S&P) a confirmat vineri ratingul României la "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Deşi agenţia se aşteaptă ca efectele economice şi fiscale negative provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să ducă la majorarea datoriei guvernamentale nete a României la 43% din PIB în 2020, estimează că vor avea loc măsuri semnificative de consolidare după alegerile generale din 2020.

Perspectiva ratingului României rămâne negativă deoarece agenţia vede riscuri la adresa balanţei de plăţi externe şi a echilibrului bugetar în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie politică nu pot stabiliza şi consolida orientarea bugetară după această recesiune indusă de pandemie.

S&P ar putea revizui la stabilă perspectiva ratingului României dacă Guvernul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la stabilizarea finanţelor publice ale ţării şi a poziţiei externe.

Ratingul României a fost confirmat de S&P ţinând cont de nivelul redus al datoriei externe. S&P crede că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul deteriorării pe care o aşteaptă agenţia în 2020.