"Prima reactie a bancilor: sigur ca da! Sunt oameni care suna saptamanal din banci, relationship manageri care cer sa le aducem clienti, sa facem ceva. Vine clientul si-l duc la intalnirea cu managerul din banca, iar acesta spune din start ca finantarea se va aproba cu siguranta. Abia la finalul unei discutii calduroase aminteste ceva de cei de la Risc, dar ne asigura ca nu va fi o problema. Dupa care incepe ping-pong-ul. Da-mi aia, da-mi aia, cum e aia, de ce ai facut aia acum 14 ani. Ping-pong-ul din prima luna este cu cel care intocmeste dosarul, nu cu Riscul", a spus Marcel Vulpoi, fondatorul firmei de consultanta si contabilitate Vulpoi & Toader Management (V&TM).

Consultantul, care preda si la catedra de contabilitate de la ASE, spune ca abia dupa o luna de schimbat documente cu ofiterul de credit din sucursala incepe "moartea pasiunii" pentru cel care vrea un credit.

"Dosarul ajunge la Risc si trei saptamani - o luna nu mai auzi nimic. Nimeni nu-ti da vreun contact de la Risc. Daca suni in sucursala, invariabil primesti raspunsul: «Nu mai depinde de mine sau de noi». La Risc sta si o luna fara sa te sune nimeni. Ce-or face acolo, Dumnezeu stie", a continuat Vulpoi.

In cazurile fericite intalnite de consultant, primele interpelari la o luna dupa ce dosarul a ajuns la Departamentul de Risc sunt solicitari de suplimentare documentatie, clarificari sau explicatii.

"Din experienta ultimilor doi ani, fie primul raspuns de la Risc este negativ, fie al doilea. Dupa ce trimiti toate documentele si termini de dat toate explicatiile, ti se spune ca ai risc pe nu stiu ce, pe care banca nu-l poate trece cu vederea", a afirmat Vulpoi.

El sustine ca este vorba de proiecte bine fundamentate, cu studiu de fezabilitate riguros, si unde garantiile depasesc semnificativ valoarea finantata.

"Sunt o gramada de proiecte finantabile de catre orice finantator rezonabil. Dar daca ai creditat prost inainte de criza si acum ai de ales intre titluri de stat si a ma finanta pe mine, ce ai alege?", a adaugat Vulpoi.

Consultantul este de parere ca bancile au ajuns in situatia unor "musuroaie sau stupi fara matca".

"Fiecare furnica care cate un bob are o sarcina pe care o indeplineste constiincios, dar nimeni nu are imaginea de ansamblu, in afara de matca. In banci, ca si pana acum la ANAF, nu mai exista matca. La ANAF toata lumea isi facea treaba, la finalul zilei plecau multumiti acasa, dar la buget nu se incasau bani", a incheiat Vulpoi.

Vulpoi & Toader Management se defineste ca cea mai mare companie independenta de contabilitate cu capital integral romanesc si estimeaza anul acesta o crestere a cifrei de afaceri cu 10%, comparativ cu 2012, ajungand la 2,7 milioane de euro.