Statul a decis inca din ultimul semestru al anului trecut, sa scuteasca de impozit firmele care isi reinvestesc profitul in 2010, a explicat Dragos Doros, directorul Directiei Legislatie si Taxe Directe din Ministerul Finantelor Publice.

Legea iti permite astfel sa alegi cat din profit doresti sa reinvestesti, insa nu poti cheltui banii pe absolut orice!

Masura se aplica doar pentru echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.

Practic, din punct de vedere contabil, vei trece in conturile de venituri si cheltuieli intreaga valoare a utilajelor cumparate din profit o singura data, fara sa mai puteti amortiza investitiile.

Statul isi va recupera in timp diferenta de impozit, intrucat utilajul cumparat este considerat complet amortizat din primul an, iar in urmatorii - profitul care va urma sa fie impozitat va fi mai mare, avand o cheltuiala in minus.

Atentie: Facilitatea ofera insa doar temporar un avantaj de lichiditate companiilor, nu si profituri in plus pe termen lung!

De exemplu, daca aveti o fabrica de paine si investiti jumatate din profitul pe anul trecut, respectiv, sa zicem, 5.000 de euro in utilaje si echipamente noi, cei cinci mii de euro investiti nu vor fi impozitati cu cota de 16%.
Asta inseamna ca ati cheltuit banii in folos propriu, urmand ca investitia sa va aduca plus valoare afacerii dumneavoastra.
Mai mult, ati economisit 800 de euro, bani pe care ar fi trebuit sa ii dati statului pentru impozitul pe profit.
 Suma investita va putea fi trecuta toata, o singura data, in contul de venituri si cheltuieli. Practic, veti putea deconta din prima toti banii investiti.