Asta deoarece multe dintre locuintele cumparate de ei au acum o valoare mult mai mica decat banii pe care ii mai au de dat institutiilor financiare.

Daniela are 37 de ani. Locuieste impreuna cu sotul si cei doi copii intr-un apartament de doua camere, pentru care s-a imprumutat in 2008.

"In 2008 am dat 110.000 franci, acum valoreaza 42.000", povesteste Daniela.

Spune ca banca i-a majorat de mai multe ori ratele, iar acum plateste 3100 de lei lunar, prea mult raportat la veniturile familiei. In ultimii sapte ani a achitat deja bancii peste 50.000 de franci. Iar in urmatorii 23 mai are de dat 200.000. De cinci ori mai mult decat valoarea actuala a locuintei.

"As da casa bancii, m-as achita. Cat am platiti pana acum plus casa vanduta s-ar stinge debitul la banca si m-as muta in chirie. Daca facem un calcul simplu matematic, rata pe care o platim in prezent este de 3100 de lei, iar chiria unui apartament de 2 camere este de 1200 de lei."

Legea aprobata in Senat cu 105 voturi si niciunul impotriva i-ar permite sa faca acest lucru. Debitorul are dreptul de a stinge creditul ipotecar prin cedarea catre banca a dreptului de proprietate. Iar restul datoriilor sunt sterse, clientul fiind eliberat.

"Nu este un proiect de lege impotriva bancilor. Este un proiect de lege care introduce principiul echitatii intre clienti si bancii. Daca nu mai poate plati, contacteaza banca, ii spune ca nu mai poate palti acest credit si in termen de o saptamana se vor perfecta actele de dare in plata a imobilului in favoarea bancii", explica Daniel Zamfir - deputat PNL.

„Un asemenea proiect va aduce prejudicii serioase procesului de creditare pe viitor. Va creste costurile de creditare prin transformarea bancilor in agentii imobiliare”, crede insa Dan Suciu - purtator de cuvant BNR.

In forma lui initiala proiectul a fost sustinut de 141 de senatori si deputati, de la putere, opozitie, dar si din cadrul independentilor sau minoritatilor.

Potrivit deputatului Daniel Zamfir, in forma propusa, proiectul se aplica inclusiv creditelor aflate in derulare.

Si a primit aviz favorabil, cu unele amendamente de la Comisia de buget, cea juridica si cea economica. Senatul este prima camera. Initiativa legislativa va fi trimisa in Camera Deputatilor, unde pot fi aduse amendamente. De-abia dupa ce este aprobat de plenul Camerei, proiectul devine lege si intra in vigoare.