"Tinut la curent cu pericolul ca sculptura «Domnisoara Pogany» de Constantin Brancusi, din expozitia permanenta a Muzeului de Arta din Craiova, sa paraseasca patrimoniul Doljului, in urma procesului de revendicare intentat de doamna Aurelia Balcica Maciuca, ministrul Kelemen Hunor i-a cerut, marti dupa-amiaza, sefului Corpului de Control sa se deplaseze in Banie, pentru a verifica starea de lucruri”, a spus directorul DJCP Dolj, Dan Lupescu.

O replica a sculpturii "Domnisoara Pogany" a lui Constantin Brancusi, lucrare care se afla la Muzeul de Arta din Craiova si care este estimata la doua milioane de euro, este revendicata in instanta de mostenitoarea lui Octavian Mosescu, un craiovean de la care institutia de cultura a cumparat piesa in anul 1976.

"In 4 martie la Tribunalul Bucuresti este al patrulea termen in procesul prin care o doamna solicita constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare a sculpturii «Domnisoara Pogany», de Constantin Brancusi, achizitie perfect legala, cu acte in regula", declara directorul DJCP Dolj, Dan Lupescu.

Femeia care cere in istanta revedicarea operei, sustine ca tatal sau ar fi vandut sculptura Muzeului de Arta din Craiova, pentru 70.000 de lei, din cauza "exercitarii de presiuni politice", a explicat Lupescu.

"Acest lucru nu se sustine, pentru ca pretul platit la acea vreme, respectiv 70.000 de lei, este colosal pentru acele vremuri. Deci, buna intentie a autoritatilor romane si lipsa de presiuni politice este dovedita chiar de cumpararea respectivei opere brancusiene, pentru ca Octavian Mosescu nu avea niciun act de provenienta si, deci, confiscarea lucrarii ar fi fost justificata", a adaugat Dan Lupescu.

Lupescu a cerut deja Consiliului Judetean Dolj, insitutie in subordinea careia se afla Muzeul de Arta Craiova, sa angajeze o casa de avocatura care "sa se bata realmente" pentru lucrarea "Domnisoara Pogany".

Replica celebrei sculpturi a fost cumparata in urma intrunirii Comisiei Nationale de Achizitii.

"Sunt doua copii ale «Domnisoarei Pogany». Una este la Muzeul de Arta si alta s-a aflat in colectia Cecilia Cutescu Storck, care a fost vanduta si nu se mai stie nimic de ea. Noi am asigurat aceasta lucrare atunci cand am scos-o din tara pentru diferite expozitii la doua milioane de euro", a afirmat directorul Muzeului de Arta din Craiova, Florin Rogneanu.

In iulie anul trecut, Muzeul de Arta din Craiova a pierdut 21 de piese de sculptura, pictura, arta decorativa, in valoare de aproape un milion de lei. Institutia de cultura a retrocedat operele mostenitorilor lui Barbu Druga, care au le-au castigat in instanta.

Printre lucrarile pierdute de muzeu se numara „Venus dupa baie”, „Venus cu delfin”, o copie tarzie a sculpturii „Cele trei gratii”, „Leul si sarpele”, „Cupidon”, „Mercur”, „Bust al lui Platon”, „Copil plangand” si „Femeie nud”, dar si vase de sevrei si picturi.