Munchau, specialist pe zona euro si membru fondator al editiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european, Financial Times, a declarat miercuri, la Gala ZF 2011, ca tinta autoritatilor romane de a adopta a moneda euro in 2015 este optimista, dar nu nerealista.

"Zona euro ar putea sa nu fie pregatita pentru voi in 2015. (…) Sa fii pregatit inseamna sa fii sustenabil. Nu sa indeplinesti un obiectiv intr-un an si sa nu mai reusesti in anul urmator. Cheia este sa inveti din experienta celorlalte tari. Lectia este ca trebuie sa faci mai intai reformele si abia apoi sa intri in zona euro, nu invers", a spus jurnalistul.

Acesta se asteapta ca zona euro sa intre in recesiune anul viitor, iar daca lucrurile se inrautatesc Romania ar fi afectata, dar doar pe termen scurt, pentru ca pe termen mai indelungat beneficiaza de o anumita flexibilitate. "Nu as fi foarte pesimit in ceea ce priveste Romania. Viitorul nu este este unul sumbru, chiar daca Europa va avea in fata vremuri grele", a adaugat el.

Intrebat cum vede Uniunea Europeana in urmatorii cinci ani, Munchau a spus ca moneda euro nu va disparea, iar daca problemele din blocul comunitar sunt rezolvate, atunci procesul de expansiunii al UE va continua.

Referitor la problemele zonei euro din prezent, editorialistul FT a aratat ca acestea pot fi depasite atat timp cat va exista un angajament politic puternic. "Daca va exista un angajament politic puternic, atunci vom trece peste aceste probleme. Daca nu, atunci zona euro se va prabusi", a spus ziaristul.

In opinia acestuia, solutia la actuala criza consta in primul rand in gasirea unor mecanisme de rezolvare a problemelor de lichiditate din piete, iar apoi aplicarea unor strategii sustenabile pe termen lung atat pentru zona euro si Uniunea Europeana.

El a aratat ca Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) nu este suficient de mare pentru a acoperi nevoile unor tari mari precum Italia, Spania sau Belgia, care intampina in prezent probleme. "Ne aflam practic in situatia in care EFSF nu ne mai poate ajuta", a afirmat Munchau.

Pe de alta parte, el sustine ideea unei emisiuni de obligatiuni de catre zona euro, care sa ofere credibilitate, insa aceasta idee nu este sustinuta de cancelarul german Angela Merkel. El a amintit ca la 9 decembrie liderii Uniunii Europene se vor intalni pentru a incerca sa gaseasa solutii, insa cu mai putin de zece zile inainte negocierile nu arata deloc bine si urmeaza zile marcate de incertitudine. "Daca se va ajunge la un acord, cred ca actuala criza se va incheia. Nu inseamna ca se va incheia imediat, dar va oferi timp pentru rezolvarea ei cu adevarat", a mai spus  editorialistul.

Cele mai valoroase companii din Romania au primit, miercuri, premiile ZF, brandul media care defineste piata informatiilor financiare, Gala ZF 2011 scotand in evidenta companiile, oamenii sau organizatiile care au adus un plus de valoare economiei romanesti. Munchau a fost invitatul special al galei.

Citeste si:

Marea Britanie se pregateste pentru disparitia euro. Bancile, somate sa pregateasca planuri pentru situatia in care uniunea monetara se destrama

Ce se intampla cu creditele si depozitele in euro daca dispare moneda unica