Pe termen scurt insa, respectiv in acest an, dobanzile nu vor creste semnificativ, insa tentinda de crestere este certa, a declarat pentru incont.ro Ionut Dumitru, economistul- sef al Raiffeisen Bank Romania.

Aprobarea proiectului de reforma a sistemului financiar din Statele Unite si criza datoriilor din zona euro vor continua sa majoreze Libor si Euribor, dobanzi-cheie de pe pietele de capital, care afecteaza consumatorii si companiile, semn al tensiunilor din sistemul bancar si al temerilor privind economia mondiala, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Evolutia cotatiei Libor influenteaza direct creditele contractate in dolari americani cu dobanda variabila iar evolutia Euribor afecteaza creditele in euro cu dobanda variabila.

“In prezent Euribor si Libor sunt la un minim istoric. Nu au unde sa scada in conditiile in care sunt sub 1%. Astfel, in conditiile in care inflatia in zona euro este undeva la 2%, este normal ca aceste dobanzi sa creasca”, a declarat Ionut Dumitru.

Ne asteptam ca Libor la trei luni sa creasca cu 60 de puncte de baza in urmatoarea saptamana sau in urmatoarele doua saptamani “, crede Joe Abate, analist valutar la Barclays Capital citat de Ziarul Financiar. Si Euribor va avea aceeasi evolutie.

Ionut Dumitru a declarat ca in doi ani Euribor calculat la trei luni ar putea ajunge la 3,7% fata de 0,7% cat este in prezent. Potrivit estimarilor Raiffeisen Bank, Libor calculate la trei luni ar putea ajunge in 2012 la 3,5% fata de 0,5% cat este in prezent