Doua treimi dintre respondenti au descris situatia sectorului bancar in regiune, in anul 2012, in termeni mai nefavorabili decat cea din anul precedent si au asteptari similare si pentru 2013. 

Potrivit Ziarului Financiar, rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca indica pierderi cumulate record, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple fata de 2011, transmite Mediafax.

In pofida opiniei privind regiunea in general, o evolutie pozitiva este preconizata pentru Romania, Austria, Cehia si Ungaria. In schimb, in Slovacia si Polonia este anticipata o inrautatire a situatiei in 2013, se arata in studiul KPMG: Banking Executive Survey 2012. 

Romania are cele mai favorabile perspective in privinta profitabilitatii in 2013, cu 73% din directorii consultati prognozand o imbunatatire, situatie care poate fi atribuita evolutiei slabe din ultimii ani.

Directorii de banci din Polonia si Slovacia sunt cei mai sceptici privind evolutia veniturilor si profitabilitatii. In pofida acestor asteptari negative, situatia actuala a acestor tari ramane mai buna comparativ cu Romania, se arata in studiu. 

"Tarile cuprinse in studiu prezinta o serie de caracteristici comune, dar exista si diferente semnificative intre acestea. (...) In 2013 am putea vedea unele imbunatatiri. Rezultatele noastre arata ca in tarile in care sectorul bancar este cel mai putin performant asteptarile sunt mai mari in sensul ameliorarii. Cred ca situatia din Romania si Ungaria nu poate decat sa se imbunatateasca", a declarat Zdeněk Tůma, coordonatorul departamentului de consultanta pentru sectorul bancar din cadrul KPMG Cehia si fost guvernator al Bancii Nationale a Cehiei. 

Doar 27% din participantii la studiu iau in calcul cresterea veniturilor in 2013, in timp ce 44% se asteapta la scadere. Directorii de banci din Polonia si Slovacia sunt cei mai pesimisti, 82% si, respectiv, 71%, afirmand ca veniturile vor fi mai mici in acest an.  Pe de alta parte, perspectivele sunt mai bune in Romania si Ungaria, cu 55% si 33% dintre directorii din aceste tari estimand o majorare a veniturilor. In Cehia si Austria rezultatele sunt asemanatoare, fara un trend clar. 

Perspectivele economice ale Romaniei sunt cele mai optimiste dintre cele sase tari analizate, toti directorii consultati asteptandu-se ca situatia sa fie mai buna in acest an sau macar sa se mentina fata de anul trecut. Respondentii din Slovacia sunt cei mai sceptici referitor la evolutia economiei, 85% dintre directorii de banci consultati in aceasta tara afirmand ca 2013 va fi un an mai slab. Sefii bancilor din Polonia sunt, de asemenea, destul de pesimisti, cu 73% dintre acestia anticipand o inrautatire in acest an.