"In zilele urmatoare avem o intalnire cu doamna ministru Petrescu, cu domnul ministru Teodorovici, cu reprezentanti ai Bancii Nationale pentru discutia pentru ceea ce inseamna banca de dezvoltare, o banca de dezvoltare a Romaniei, care sa sustina trei demersuri, in opinia mea extrem de importante", a declarat joi ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Florin-Nicolae Jianu, citat de Mediafax.

El a aratat ca primul demers al bancii de dezvoltare il reprezinta finantarea start-up-urilor si a microintreprinderilor, dificila in prezent.

Totodata, aceasta trebuie sa asigure cofinantarea din fonduri europene, respectiv cofinantarea automata a celor care primesc prin program fonduri europene.

"In acest moment, degeaba ai un proiect aprobat din fonduri europene care inseamna sute de milioane de euro, pentru ca banca iti impune noi reguli. Cred ca este absolut logic, normal ca atunci cand ai primit pe baza unui plan de afaceri foarte solid o finantare din fonduri europene automat planul tau de afaceri sa fie cofinantat", a spus Jianu.

El considera, in egala masura, extrem de utile creditele punte de care mediul public are nevoie in relatia cu mediul privat, astfel incat atunci cand un consiliu judetean/local sau o primarie are un contract de afaceri si nu dispune de lichiditati la un moment dat sa aiba posibilitatea sa contracteze un astfel de credit-punte pentru a-si plati subcontractorii pentru a nu-i atrage in faliment.

Teodorovici afirma la finalul lunii septembrie ca una dintre cele doua banci de stat, CEC Bank sau Eximbank, va deveni banca de dezvoltare care sa fie partener al statului in ceea ce priveste asigurarea finantarii pentru proiecte europene, dar si pentru economie.

Jianu a precizat ca discutiile se vor concentra pe aceleasi variante, considerand ca structura Eximbank este mai potrivita pentru acest proiect, asa cum afirma recent si guvernatorul BNR.

"Cred ca este obligatoriu sa avem aceasta banca de dezvoltare pana sa incepem programul de fonduri europene 2014-2010", a spus Jianu, considerand ca proiectul se poate realiza la timp.

Eximbank este o institutie cu regim special, actionand atat in numele statului, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor.

Misiunea initiala a bancii, care se adreseaza exclusiv persoanelor juridice, a fost sustinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins catre aproape intreg mediul de afaceri.