“Ne asteptam la o cadere si mai mare, estimez cel putin inca 30 de mii de oamerni care sa isi piarda locul  de munca si mai multe firme care isi vor lichida activitatea din lipsa de lucrari” spune Dan Cristescu, presedinte FGS familia. 

 

Tocmai de aceea constructorii cer acum o mana de ajutor. Cer Bancii Nationale facilitarea accesului la credite dar si dobanzi la nivelul "bancilor mama" din tarile membre UE.

 

"Nivelul de 7,5 % al dobanzii de referinta practicat de BNR este prea ridicat si ne asteptam ca la sedinta din februarie a BNR ne asteptam ca BNR sa dea dovada de curaj si sa reduca acest nivel cu cel putin un punct procentual" spune marius Marin, vicepresedinte Pro BCA.

 

 

 

La nivelul zonei euro, volumul lucrărilor de construcÅ£ii a înregistrat, în ritm anual, o scădere de 8 procente, iar în UE s-a înregistrat un declin de 6,7 procente.

 

.După România, scăderi mari ale lucrărilor de construcÅ£ii s-au înregistrat în Bulgaria (minus 22,5 procente), Slovenia (minus 18,1 procente) ÅŸi Spania (minus 16,5 procente).

Doar trei state membre UE - Polonia (8,8 procente), Cehia (6,4 procente) ÅŸi Germania (3,8 procente) - au înregistrat o creÅŸtere a volumului lucrărilor de construcÅ£ii în luna noiembrie 2009 comparativ cu luna noiembrie 2008.


Potrivit datelor disponibile la acest moment, doar ÅŸase state membre UE au înregistrat o creÅŸtere a volumului lucrărilor de construcÅ£ii în luna noiembrie 2009 comparativ cu luna precedentă. În schimb, în ÅŸase state membre UE volumul lucrărilor de construcÅ£ii a scăzut în luna noiembrie comparativ cu luna precedentă.

Cele mai semnificative creÅŸteri s-au înregistrat în Slovacia (13,7 procente), Portugalia (4,1 procente) ÅŸi România (2,9 procente) iar cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Slovenia (minus 4,5 procente), Spania (minus 3,5 procente) ÅŸi Bulgaria (minus 1,9 procente).