De cealalta parte, in companiile romanesti care se lupta pentru fiecare leu cheltuit de romani situatia nu se mai vede la fel de roz, iar semnele de revenire intarzie sa apara. Vanzarile de masini nu-si revin, imobiliarele continua sa fie inghetate, in timp ce creditarea se rezuma mai mult la refinantari si la capital de lucru pentru companii. Cand isi revine consumul si cand va reveni apetitul de investitii al antreprenorilor romani? Cel mai devreme - in sase luni, dar cel mai sigur - din primavara.

Perceptia pietelor externe s-a imbunatatit 

Perceptia pietelor externe privind Romania s-a imbu­natatit continuu pe parcursul acestui an, avand in vedere semnalele de redresare a eco­nomiei, performanta expor­turilor, in­gus­tarea deficitului de cont curent si reducerea deficitului bugetar. 

La inceputul lunii iulie. Fitch Rating, una dintre cele mai importante agentii de rating la nivel international, ne imbunatatea calificativul, repozitionand Romania pe radarul investitiilor sigure.  Perceptia de risc a pietelor finan­ciare internationale reflectata in cotatiile CDS-urilor (costul asigurarii contra unui default) s-a imbunatatit din nou in ultimele saptamani, osciland in jurul a 235 de puncte de baza (2,35%), astfel ca Romania este mai bine cotata decat multe tari membre ale zonei euro.

Ni­velul mai redus al CDS-urilor influ­en­teaza favorabil costul finantarii externe: atat bancile locale pot atrage mai ieftin linii de credit de la bancile-mama, cat si statul poate imrpumuta fonduri la costuri mai mici. 

FMI si Comisia Europeana apre­ciaza ca procesul continuu de consoli­dare fiscala a imbunatatit credibilitatea Ro­maniei si a scazut costurile de finantare.  Activitatea economica se revi­goreaza, iar PIB-ul ar putea sa creasca cu 1,5% in acest an, sustinut de expor­turi puternice, un an agricol bun si reluarea graduala a consumului, a declarat ieri Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI.

Desi contri­butia absorbtiei fondurilor europene la cresterea economica se mentine scazuta, se anticipeaza o recolta buna si expor­turile sunt in continuare puternice.  Veniturile bugetare isi continua ascensiunea, iar motorul productiei indus­triale, care a reusit sa scoata eco­nomia din recesiune, continua sa tureze peste asteptari.

Analistii cred ca pro­ductia industriala a continuat sa aiba performanta in al doilea trimestru, spri­jinind astfel cresterea economica.  In ciuda unor vesti bune legate de evolutiile din luna mai, economia este de asteptat sa inregistreze o incetinire in al doilea trimestru comparativ cu evolutia din primele trei luni ale anului, cand s-a inregistrat un plus de 0,7% fata de ultimul trimestru din 2010.

Citeste intreg articolul pe www.zf.ro