"Doar 15% din piata totala de masini rulate se realizeaza prin intermediul dealerilor, cu plata TVA-ului afarent. Astfel, peste 35.400 de masini au fost vandute in primele trei luni fara ca statul sa incaseze vreo taxa. Valoarea medie de tranzactionare a unei masini second hand este de 7.000 de euro", a spus reprezentantul importatorul marcilor General Motors.

El a precizat ca raportul dintre masinile noi si cele rulate a fost in primul trimestru de 1 la 4, in crestere fata de perioada similara din 2009, cand raportul era de 1 la 2,6.

In topul celor mai vandute masini rulate pe locul intai se claseaza Volkswagen, cu 27% din piata, marca urmata de Opel si Ford, care au cote de 25%, respectiv 10%.

La sfarsitul lunii aprilie, Brent Valmar, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, a facut apel la premierul Emil Boc, prezent la seminar pe pe tema industriei auto organizat de MEDIAFAX, sa ia masuri astfel incat comertul cu vehicule second hand sa fie taxat.

Valmar a precizat ca 35% dintre masinile second hand importate au o vechime cuprinsa intre patru si zece ani, iar 9% sunt mai noi de patru ani.