Ministerul Economiei, care detine in prezent 20,6% din actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, se pregateste sa vanda prin intermediul bursei un pachet de 11,84% din participatia sa la capitalul producatorului de petrol si gaze.

Oficialii nu fac un secret din faptul ca strategia nu este buna pentru business, numai ca statul este strans cu usa. Pentru toate aceste actiuni ar putea sa castige 600 de milioane de euro, jumatate din cat a castigat in 2004, cand a cedat majoritatea catre OMV.

Banii obtinuti prin vanzarea pe bursa a unei participatii a Ministerului Economiei la OMV Petrom (SNP) vor fi folositi partial la majorarea de capital a companiei si totodata pentru alimentarea bugetului statului, potrivit unor declaratii de joi ale ministrului Economiei, Adriean Videanu.

"OMV va face o majorare de capital la Petrom indiferent daca Ministerul Economiei isi va exprima optiunea de a participa sau nu. Nu suntem in situatia in care sa avem 120 milioane euro sa ne exercitam dreptul la majorarea de capital. Pe cale de consecinta, decat sa-mi reduca procentul prin majorare de capital - atunci chiar as fi supus dezbaterii opiniei publice ca o eroare -, preferam sa vindem un procent si din suma primita sa participam la majorarea de capital si sa aducem o suma consistenta in bugetul statului. Parerea mea este ca este procedura cea mai corecta", a afirmat Videanu.

OMV nu pare insa foarte incantat de aceasta intiativa! "Deja controlam compania prin pachetul de 51% pe care il avem la Petrom. Prin urmare, nu este o nevoie imediata de a ne creste participatia la Petrom. Cu toate acestea, suntem in principiu interesati de acest lucru si vom comunica pasii pe care urmeaza sa-i facem", a declarat Michaela Huber, purtator de cuvant in cadrul OMV.

In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate actiuni reprezentand 8,24% din capitalul social. La cotatia bursiera de joi, pachetul care va fi scos la vanzare valoreaza 1,98 miliarde lei (aproximativ 478 milioane euro).

Actionarii OMV Petrom au imputernicit la finele lunii aprilie conducerea executiva a companiei sa majoreze capitalul cu 600 milioane euro. Grupul austriac OMV a anuntat, de asemenea, ca si-ar putea majora participatia, de la nivelul actual de 51%, prin achizitia de drepturi preferentiale acordate altor actionari pentru suplimentarea capitalului.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, saptamana trecuta, ca majorarea capitalului companiei cu 600 milioane euro trebuie sa se realizeze in acest an, indiferent daca statul, prin Ministerul Economiei, participa sau nu.

Guvernul vrea sa dea si din actiunile de la Transgaz si Transelectrica, la care se vor adauga parti din companiile deja privatizate, de gaz si electricitate. Cea mai mare privatizare din istoria Romaniei a fost vanzarea BCR, pentru care responsabilii de la Bucuresti au incasat 2,2 miliarde de euro.