Executivul UE noteaza ca acordarea celei de-a doua transe catre Romania vine dupa o evaluare pozitiva a Comisiei cu privire la implementarea de catre autoritatile romane a conditiilor agreate in memorandumul tehnic de intelegere.

"Sunt fericit sa anunt ca Romania s-a conformat cu conditiile de politica impuse pentru acordarea celei de-a doua transe. Asistenta financiara acordata de Uniunea Europeana, FMI si alte institutii financiare internationale a ajutat Romania sa treaca peste partea cea mai grea a crizei economice si financiare", a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare si Economice, Olli Rehn, citat de Mediafax.

 El a mentionat ca este nevoie ca progresele realizate in sensul consolidarii fiscale să fie însoÅ£ite de reforme structurale, inclusiv de adoptarea ÅŸi implementarea legii responsabilitatii fiscale si a legislatiei revizuite privind pensiile.

Pe 23 februarie, in conturile Romaniei au intrat si transele a treia si a patra din acordul stand-by de imprumut cu FMI, in valoare cumulata de 2,45 miliarde de euro. Banii au intrat atat in contul Bancii Nationale a Romaniei, cat si in cel al Trezoreriei statului.

Banii care merg la Ministerul Finantelor vor fi folositi pentru plata pensiilor si salariilor, iar restul, care se vor duce la BNR, vor fi utilizati pentru sustinerea leului.

Nu mai departe de vineri, insa, presedintele Traian Basescu declara, ca, din cauza unor cheltuieli cu "sporuri inventate" si pentru "tot soiul de avantaje speciale", exista riscul ca Romania sa fie nevoita sa faca un nou imprumut la sfarsitul acestui an.