Conform WSJ, preluat de Mediafax, Victor Ponta a admis ca a facut greseli in gestionarea crizei politice din vara, in contextul in care nivelul investitiilor straine s-a diminuat, economia a inregistrat scaderi, iar Uniunea Europeana si Statele Unite au denuntat riscuri la adresa statului de drept.

Ponta a declarat ca nici el, nici presedintele Basescu nu doresc o noua criza politica dupa ceea ce el numeste o "vara fierbinte".

"Dupa alegeri, nimeni nu isi poate permite o noua criza. Cred ca presedintele va ramane in functie, guvernul va avea sustinerea noului parlament si vom avea multe lucruri de facut anul viitor", a spus Ponta in interviul acordat WSJ.

Referindu-se la posibilitatea ca presedintele Basescu sa nominalizeze un alt premier dupa alegerile parlamentare, Ponta a declarat: "Nu se va intampla. Chiar si presedintele, sunt sigur, va face totul pentru stabilitatea tarii".

Potrivit WSJ, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, a declarat ca seful statului a spus foarte clar ca va desemna un prim-ministru "care sa reprezinte interesul national". Oprea a refuzat sa spuna daca ar putea fi vorba de Victor Ponta. "Va pot asigura ca presedintele va lua decizia corecta pentru a avea stabilitate sociala si politica in Romania dupa alegeri".

Intrebat daca ar schimba ceva din ceea ce a facut in cursul crizei politice din vara, Victor Ponta a raspuns: "Multe lucruri".

"Nu am dorit niciodata sa export" criza politica "sau sa atribui Comisiei Europene o vina care era de fapt a presedintelui si a mea. Chiar si pe parcursul acestei veri fierbinti, am luptat impotriva ideilor eurosceptice. Am spus: «nu, este problema noastra»".

Premierul afirma ca, in timpul mandatelor presedintelui Basescu, fenomenul coruptiei s-a agravat, promitand sa garanteze independenta justitiei. De asemenea, Ponta promite ca va demite functionarii guvernamentali implicati in acte de coruptie sau in alte nereguli.

La capitolul fiscalitate, Ponta anunta ca are in vedere o serie de reforme. Potrivit WSJ, seful Guvernului promite mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, dar doreste o cota cuprinsa intre 8 si 12% pentru romanii care au venituri mici, cel putin temporar. Dar totul va depinde de "evolutia bugetului si a economiei".