In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4669 lei/euro.

Leul s-a depreciat usor si in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand joi de la 3,3021 lei/dolar la 3,3040 lei/dolar.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a urcat, de asemenea, de la 3,6541 lei/franc la 3,6639 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4640 - 4,4670 lei, in scadere fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand operatiunile se realizau la 4,4720 - 4,4740 lei/euro, Ulterior, cursul a inceput sa creasca, iar la jumatatea sesiunii schimburile se perfectau peste 4,48 lei/euro.

Deprecierea monedei nationale este in linie cu valutele din regiune, dupa ce Curtea Constitutionala a Germaniei a inaintat catre Curtea Europeana de Justitie dosarul privind constitutionalitatea programului nelimitat de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene, dupa ce a ajuns la concluzia ca programul depaseste mandatul bancii.

Programul de tranzactii monetare directe a fost anuntat in luna septembrie a anului 2012, la apogeul crizei datoriilor de stat, si este considerat un determinant cheie al calmarii pietelor si stabilizarii monedei euro dupa o perioada in care se vorbea despre iesirea Greciei din zona euro. Programul nu a fost utilizat pana acum, noteaza Mediafax.

Ratele medii ale dobanzilor afisate pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat de la 3,43 - 3,93% la 3,11 - 3,61% pe an. In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se plasau la 3,24 - 3,74% pe an, in scadere de la 3,49 - 3,99% pe an in ziua precedenta.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut usor insa, de la 3,57% pe an la 3,5% pe an.