Leul a recuperat usor luni din pierderea inregistrata in sesiunea interbancara de vineri, cu sprijinul interventiilor BNR, insa cursurile publicate de banca centrala pentru euro si dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro si, respectiv, 3,7399 lei/dolar. 

Precedentele recorduri au fost inregistrate vineri, cand rata de referinta leu/euro a fost de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar s-a plasat la 3,7274 lei/dolar. 

Dealerii spun ca presiunea de depreciere a fost sustinuta si de faptul ca banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta si pemite o volatilitate mai mare. 

Cotatia de referinta publicata luni arata o scadere a leului cu 5,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, in ultimele doua saptamani moneda nationala s-a depreciat cu 2,4%.