"Recent, cineva mi-a spus ca pe un CNP au fost prescrise 40.000 de tablete dintr-un medicament. Reteta si cardul care vor fi introduse, mai intai experimental, vor trebui sa limiteaze, sa reduca anumite aspecte de frauda. Ideea este ca aceste acte sa devina obligatorii", a spus ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a precizat ca orice sistem sanitar are un program de monitorizare electronic: "Unii nu au vrut poate pentru ca era ceva nou, altii poate pentru ca se tem de frauda. Toate statele UE au sistem monitorizat pentru reteta si card."

Din 2 iulie, retetele electronice se elibereaza in paralel cu cele pe hartie. Trecerea completa la noul sistem este prevazuta pentru 1 ianuarie 2013, cand prescrierea electronica si eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv in sistemul prescriptiei electronice (online si offline).

"Noua Lege a sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlament cel mai devreme in februarie"

Noua Lege a sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel mai devreme in februarie-martie 2013, acum fiind discutata cu expertii europeni, a declarat ministrul Sanatatii. "Acum legea se discuta cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne intereseaza sfaturi pe reforma asigurarilor, a spitalelor, ca structura. As zice ca legea este inca in constructie si in lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii, n.r.) se ocupa si acum de lege."

Raed Arafat a precizat ca toti cei care lucreaza acum la modificarea legii vor anunta cand au intrat in faza finala. "Realist, orice dezbatere nu poate incepe inainte de februarie-martie. Decizia privind Legea sanatatii este un politica", a adaugat oficialul.

“Buget Sanatatii in 2013 va fi probabil ca in acest an, mult sub media europeana”

Bugetul Sanatatii in 2013 va fi avizat de noul Parlament, discutiile recente indicand ca va fi aproximativ egal cu cel din 2012, finantarea din PIB pentru sistemul sanitar ramanand mult sub media UE, a declarat ministrul Sanatatii.

"Din ce stiu, bugetul sistemului sanitar ramane cu o problema. Finantarea din PIB, chiar daca a crescut, ramane mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finantarii din UE. Bugetul nou nu il decidem acum, ci il va da noul Parlament", spus ministrul Sanatatii.

Intrebat daca in 2013 ar putea creste contributia pentru Sanatate, ministrul Raed Arafat a spus ca acest lucru este posibil.
"Exista discutii generale pivind modificarea contributiei. Ca sa avem o contributie corecta ar trebui sa ne intoarcem macar la 6-7 la suta, cum era inainte. Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a adaugat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a mai spus ca si pentru cresterea veniturilor medicilor ar exista o solutie in noua Lege a sanatatii, si anume cresterea independentei spitalelor.

"Se cauta solutii pentru banii medicilor. In noua lege, prin independenta spitalelor, ii pot plati dupa performanta. Dar in primul rand trebuie recunoastere clara, trebuie un consens social. Si alte tari au avut aceasta problema. Am avut recent o discutie in Iordania. Medicii plecau in tarile din Arabia Saudita si tarile din Golf. Solutia a fost ca, peste noapte, salariile medicilor cei mai vanati peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politica, sa se inteleaga ca noi avem monitorizarea FMI, sa fim foarte atenti. Deschidem recunoasterea automata a calificarilor din SUA, Canada, Israel. Sunt romani care vor de ani de zile sa revina", a explicat Arafat.

Potrivit ministrului, pentru cresterea veniturilor medicilor ar mai fi o solutie, respectiv sa li se permita ca in spitalele publice sa consulte dupa program persoane private.

"Vom avea un cod de etica intre firme si stat, ca sa prevenim coruptia"

Firmele de medicamente, materiale si aparatura vor semna un cod de etica cu statul privind comportamentul in cadrul acestei relatii, pentru a preveni practica incorecta, influentele sau coruptia, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata astazi, de PRO TV si Voyo.ro.

"Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente care au venit in cadrul unei delegatii din SUA. In SUA, nimeni - nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot - nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica. Codul de etica al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei daca nu respecta acest act. Ideea unui cod de etica, a unui angajament fata de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect", a declarat Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a precizat ca prin acest cod de etica pe care ar vrea sa-l implementeze rapid, mai ales ca firmele de medicamente membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au un astfel de document, spera sa previna "practica incorecta, influentele si coruptia".

"Cine este descoperit sa stie ca este eliminat pe trei sau patru ani. In Cehia, spre exemplu, o firma a fost eliminata cativa ani, dupa ce a fost descoperita ca a mituit un oficial", a explicat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Ministrul Sanatatii a mai spus ca in sistemul sanitar sunt firme care liciteaza, castiga, dar nu livreaza produsele. "O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domniul medical, este o practica foarte raspandita", a precizat ministrul Sanatatii.

Oficialul a facut referire si la firme care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul. "Aceeasi firma ofera un aparat la un pret la un spital, iar in alta parte la jumatate. Care este logica? De ce intr-un loc este cinci milioane, sase milioane si in altele 12 milioane. Diferenta nu justifica jumatate de pret. Statul are bani limitati si trebuie investiti corect", a adaugat ministrul Sanatatii.

O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem este prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe, a continuat Raed Arafat.

"Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situatii care a crescut foarte repede costurile cu o crestere mai mica a pacientilor. Il analizam, vedem prescrierile. La noi este cum am mai zis, dam arma nucleara inainte sa folosim arma conventionala. In Franta, medicul incepe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient si se ajunge la cel scump numai daca aceste medicamente nu isi fac efectul, sau daca este recomandare expresa pentru aceste medicamente scumpe, incepem cu ele, dar numai in cazuri speciale", a explicat ministrul Sanatatii in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata acum de Pro TV si Voyo.ro.

El a semnalat faptul ca, in Romania, insulina analoga, care este sintetica, adica cea mai scumpa, este prescrisa in 74-75 la suta dintre cazuri. "Se prescrie imediat cel mai scump Ar tebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1, adica la copii, incepi cu aceasta scumpa", a adaugat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a mai spus ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet.

"Preluam recomandari OMS, de la Ghidul european si de la colegi diabetologi, care clarifica situatia, realizand propriul ghid. Sigur, vor fi voci care vor zice ca Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe bolnavi sa le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discutii. Dar daca in Franta si in Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce sa nu il folosim", a adaugat ministrul.

Raed Arafat a explicat si cateva dintre recomandarile din raportul institutului britanic NICE. "A fost o comisie - platita de BM - de la NICE, agentie britanica care pune standarde, recomandari. Au verificat lista de compensate si au venit cu niste chestii de bun simt. Ce cauta ginkgo biloba pe lista de compensate. Nicio tara din Europa nu are asa ceva. Platiti milioane de euro pe el, pe an. Acest medicament, a fost pus pe lista din anii '90. Poate ca atunci, cineva credea ca este bun. Lista se reactualizeaza, nu este pe viata."

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre o alta situatie semnalata in raport, respectiv despre un medicament care initial a fost compensat pentru o terapie, iar ulterior pentru alte doua, fara a se fi dovedit eficacitatea si pentru ultimele doua afectiuni, ba mai mult, intr-o anumita boala s-a dovedit ca poate fi daunator.

"Luam un alt medicament care are o indicatie in prospect si pentru asta trebuie compensat numai pentru asta. Si s-au creat alte doua recomandari. Unul, spun specialistii britanici, nu are impact, dar platesti mult, unul este chiar daunator, are reactii adverse. Medicamentul care, in mod normal, se da la bolnavi dializati, s-a adaugat la hepatita, nu prea are efect, spun medicii din Marea Britanie si Australia, iar a treia, intr-un anumit tip de cancer, unde s-a aratat chiar daunator", a adaugat ministrul Raed Arafat, precizand ca aceste cazuri au fost deja rezolvate.

"Achizitiile pe termen lung de aparatura, materiale si medicamente scumpe vor fi centralizate"

Achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si in cantitate mare vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar, a anuntat ministrul.

"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a afirmat Raed Arafat.

Ministrul a precizat ca dupa ce va fi aprobata hotararea de Guvern se va putea spune cate aparate computer-tomograf sunt necesare in urmatorii patru ani. "Stabilim 10, 15, facem o singura licitatie. In acest context, putem obliga concurenta sa vina cu preturi mai mici. Avem spitale care au luat acelasi aparat la preturi duble, un spital fata de altul. Banii veneau de la Ministerul Sanatatii."

Raed Arafat a spus ca in prezent se face licitatie, legala, pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta. "Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica", a adaugat Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a explicat cum va decurge noul sistem de achizitii. "Astfel, cu o sapamana inainte de ofertare, faci o prima discutie cu firmele interesate care au discutii pe caietelor de sarcini. Daca firmele au dreptate in ceea ce sesizeaza, si nu este o chestie vitala pentru mine, rezolvi contestatia reala inainte sa vina oferta. Apoi, in etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, daca sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de pret pana la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta inseamna procedura, monitorizare, control. Am fost incurajat sa o fac in Guvern. Aceasta procedura este si o recomandare a FMI, nu obligatie", a adaugat Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Oficialul a explicat ca aceste schimbari vizeaza normalitate in Romania, precizand ca pentru acest proiect au lucrat in echipa Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor.

"Hotararea de Guvern privind achizitii centralizate este un proces obisnuit. Incercam sa il introducem in sedinta de Guvern de marti, daca nu de saptamana viitoare. Ar putea incepe licitatii imediat de la emiterea ei. O achizitie centralizata pe cantitati mari si pe durata mai lunga va obliga firmele sa vina pe preturi mai mici. Va fi o competitie mult mai mare si mai serioasa intre companii. Cert este ca ne asteptam ca unii sa se joace pe contestatii. Este un sport national. Am prevazut o fereastra, solutii de back up, temporare", a adaugat ministrul.

El a mai spus ca o licitatie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulante. Ministrul a precizat ca, in prezent, pretul pe ambulanta este de 15-20 de ori mai mic decat in 2007 tocmai pentru ca achizitia se face centralizat pe termen lung.

Ministrul a mai aratat ca oamenii trebuie sa aiba curajul sa sesizeze nereguli, coruptie sau frauda in sistemul de sanatate.
"Aceste probleme cred ca au fost recunoscute si vazute de-a lungul anilor, dar trebuie ca oamenii sa aiba curajul sa sune si sa vina cu cifre pe hartie, cu dovezi, adica date concrete. Aceste situatii nu sunt numai la noi. In Croatia, 350 de medicii au fost arestati pentru frauda. In SUA, un control pe partea de cardiologie, pe stenturi a dus la descoperirea unor fraude de 200 de milioane de dolari. Erau stenturi puse cui nu trebuiau puse. (...) Prin toate aceste masuri vrem sa se creeze un sistem de prevenire si control in sistem", a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat a fost invitatul jurnalistilor Claudiu Pandaru (Gandul.info), Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) si Cristian Leonte (Pro TV), in cadrul editiei de astazi a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV si Voyo.ro