Aceasta a fost prima livrare de petrol a Iranului catre OMV dupa anul 2012, cand au fost introduse sanctiuni internationale impotriva regimului de la Teheran.

Majoritatea sanctiunilor internationale impuse Teheranului a fost ridicata in luna ianuarie a acestui an, la sase luni dupa incheierea, in luna iulie 2015, a unui acord istoric care reglementeaza activitatile nucleare ale Iranului.

Un purtator de cuvant al OMV a precizat ca petrolul livrat vineri include titei greu si usor, adaugand ca grupul austriac poarta discutii cu Iranul in legatura cu noi livrari, insa deocamdata nu a fost semnat un contract.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Energiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,3572% alti actionari.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).