Buffett a cumparat in timpul crizei actiuni Goldman Sachs de 5 miliarde de dolari si a primit instrumente financiare (warrant-uri) care confera dreptul de a cumpara titluri in valoare de alte 5 miliarde de dolari, la pretul de 115 dolari. Goldman Sachs a rascumparat in 2011 pachetul de actiuni cumparat de Buffett, platind cu 10% mai mult fata de pretul initial.

Miliardarul american a decis in martie sa-si exercite drepturile de achizitie (warrant-uri) printr-o tranzactie fara bani, in urma caruia trebuie sa primeasca titluri la banca in valoare egala cu profitul pe care l-ar obtine daca ar cumpara actiunile la pretul preferential si le-ar vinde la cotatia actuala.

Actiunile bancii americane au inchis vineri la aproape 160 de dolari. Potrivit unui acord intre Berkshire si Goldman Sachs, cele doua parti vor folosi pretul mediu al ultimelor zece sedinte bursiere din septembrie, pentru a calcula eventualul profit.

Astfel, Buffett ar putea primi 13,2 milioane de actiuni Goldman Sachs, in valoare de peste 2 miliarde de dolari.

"Buffett s-a folosit de reputatia sa pentru a sustine o institutie financiara intr-o perioada de criza. Goldman Sachs a avut in mod cert de castigat, chiar daca a costat destul, iar actionarii Berkshire de asemenea", a declarat Richard Cook, cofondator al firmei Cook & Bynum Capital Management.

Aranjamentul din martie, in urma caruia acesta va primi actiuni echivalente cu profitul, ii permite miliardarului sa castige 2 miliarde de dolari fara sa cheltuiasca niciun ban, noteaza Bloomberg. De asemenea, Buffett se poatre concentra pe investitiile pe termen lung ale Berkshire, precum cele la Wells Fargo si Coca-Cola.