Primele operatiuni care vor testa noul sistem de plati electronice se vor desfasura la mijlocul lunii decembrie, transmite Sputnik News.

Bancile care vor beneficia cu prioritate de adoptarea noului sistem sunt cele sanctionate de Statele Unite si Uniunea Europeana, printre acestea numarandu-se Alfa-Bank, Ural Bank of Reconstruction and Development, Gazprombank, si Rosbank, potrivit lui Vladimir Komlev, directorul general al Sistemul National de Plati.

El a precizat ca aceste banci au fost alese luand in considerare criterii ca volumul transferurilor de bani, platforma tehnologica utilizata si regiunea in care acestea opereaza, intrucat exista diferente logistice importante intre sistemul folosit in Moscova si cele din alte regiuni ale Rusiei.

Sistemul va deveni complet functional in primul trimestru al anului viitor, urmand ca toate tranzactiile facute cu carduri Visa si MasterCard sa fie procesate prin intermediul Sistemului National de Plati. De asemenea, noua entitate va putea emite carduri proprii incepand cu anul viitor.

La sfarsitul lunii martie, Visa si MasterCard au refuzat sa presteze servicii pentru mai multe banci rusesti, in urma sanctiunilor impuse de Statele Unite din cauza conflictului din Ucraina. Atunci, Rusia a anuntat ca ar putea lansa un sistem de plati propriu, care ar putea fi functional in sase luni.