Violente sporadice au izbucnit astazi in centrul Atenei, unde mii de persoane s-au adunat pentru a protesta fata de masurile de austeritate, in timpul vizitei cancelarului german Angela Merkel

Mii de persoane au ignorat interdictiile autoritatilor si s-au adunat sa protesteze in Piata Syntagma din centrul Atenei. Doi protestatari poarta uniforme ale armatei germane si un steag cu svastica, efectuand salutul nazist.  In cursul protestelor, unii manifestanti au aruncat cu pietre, cu sticle incendiare si s-au luat la bataie cu agenti ai fortelor de ordine care au utilizat gaze lacrimogene. 

Multi greci o considera pe Angela Merkel responsabila de masurile de austeritate impuse pentru acordarea creditelor de peste 200 de miliarde de euro necesare scoaterii Greciei din criza.

Sute de pensionari, impovarati de austeritate si speriati de noile planuri de rigoare bugetara, s-au imbrancit si luni cu scutierii. Si au dat foc steagului Uniunii Europene in fata reprezentantei Bruxelles-ului in capitala greaca. A fost doar incalzirea pentru demonstratile anuntate pentru marti.

Angela Merkel vine cu un mesaj "de respect si recunoastere" a eforturilor facute de poporul grec. Insa in ochii oamenilor de rand este principalul responsabil al curei draconice de austeritate si intruchipeaza tutela internationala tot mai stransa la care le-a fost supusa Grecia.

Merkel: "Vreau ca Grecia sa ramana in zona euro"

Angela Merkel s-a intalnit astazi cu premierul elen, Antonis Samaras. Cancelarul german a salutat "eforturile" si "progresele" realizate de greci, exprimand dorinta ca aceasta tara care se confrunta cu grave dificiltati financiare "sa ramana in zona euro", potrivit AFP.

"Vreau ca Grecia sa ramana in zona euro", a spus Merkel in cursul conferintei de presa organizata alaturi de Antonis Samaras. "Discutiile demonstreaza clar ca in acest moment se intregistreaza progrese. Sunt convinsa ca toate aceste masuri dificile merita efortul", a adaugat Merkel.

Insistenta cancelarului germen pentru austeritate a transformat-o intr-o tinta pentru nemultumirea populatiei fata de "taieri", cancelarul fiind atacat de unele publicatii grecesti si de protestatari prin caricaturi in care poarta uniforme SS. 

Al 5-lea an consecutiv de recesiune pentru eleni

Grecia este in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, dupa doua acorduri de finantare externa in valoare totala de 240 miliarde euro, conditionate prin masuri dure de austeritate, si o restructurare de 100 miliarde euro a datoriei de stat.

Rata somajului a urcat la 25%, iar unii parlamentari din coalitia de guvernare care sustine Cabinetul Merkel au sugerat ca Grecia ar trebui sa plece din zona euro pentru a nu destabiliza intreaga economie comunitara. 

"Vrem sa ajutam Grecia sa se stabilizeze in interiorul zonei euro. Vom face asta prin contributii masive la programele de salvare Grecia I si Grecia II", a declarat vineri purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Mentinerea Greciei in zona euro "va fi posibila numai cu eforturi uriase din partea statului elen", a adaugat el.  "Am vazut ca sub guvernul Samaras exista o ambitie puternica pentru reforma si vrem sa sprijinim asta", a mai afirmat oficialul german, citat de Mediafax.

Angela Merkel si-a schimbat atitudinea fata de eleni dupa alegerile din aceasta vara, care au condus la instalarea lui Samaras ca premier. Cancelarul german a sanctionat orice comentator german sau european care a promovat ideea iesirii Greciei din zona euro.