Presedintele Traian Basescu a declarat, la plecarea catre Bruxelles, ca nu exclude posibilitatea ca la acest Consiliu European sa nu se ajunga la o solutie, precizand ca negocierile vor fi dificile.

"Am sa particip cu o delegatie la Consiliul European care se va desfasura, sa speram, doar joi si vineri, daca se va gasi o solutie, e posibil si sambata. Este primul Consiliu European fara limita de timp, asa a fost si cel din decembrie 2006 cand s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013", a spus presedintele, la plecarea spre Bruxelles, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia "va fi o negociere dificila" la Bruxelles.

"Pot sa va spun din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European ca toti au nemultumiri, dar exista dorinta sa se ajunga la un compromis. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu sa nu ajungem la o solutie, dar parerea mea este ca toti, sau aproape, dorim sa ajungem la o solutie", a spus Basescu.

Din delegatia presedintelui fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Achim Irimescu, consilierul de stat al premierului Luminita Odobescu, directorul general in MAE Ioana Bivolaru si Catalina Constantin, director general in MAEur.

Taberele si cifrele 

Statele UE par impartite in doua tabere:

1. Tabara tarilor net contributoare cu membrii mai vechi si mai bogati ai Uniunii - Germania, Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Austria - care doresc o reducere a anvelopei bugetare de 1.033 de miliarde de euro, propusa de Comisia Europeana pentru perioada celor sapte ani. 

Reducerea substantiala, de circa 150 miliarde euro, a noului cadru bugetar sub plafonul stabilit pentru 2007-2020 a fost ceruta ferm in ultimele luni din capitale ca Londra si Stockholm, argumentul principal fiind ca taierile de austeritate in perioada de recesiune trebuie operate si la bugetul UE, nu numai in bugetele nationale, scrie Mediafax.

2. "Prietenii Coeziunii", formata din 15 tari din Centrul si Estul Europei, precum si statele din flancul sudic al UE - Spania, Grecia, Portugalia - beneficiare nete in ultimul sfert de secol al fondurilor de coeziune.

Politica de Coeziune vizeaza reducerea decalajelor intre tarile dezvoltate si cele nou venite in clubul UE, acestui capitol fiindu-i alocat circa 43% din totalul bugetului UE, celalalt capitol important, cu 44%, fiind Politica Agricola Comuna (PAC), din care se fac platile directe pentru fermieri. 

Un alt grup de tari cum ar fi Franta, Irlanda, Italia, Spania, cu importante sectoare agricole, au interese majore legate de PAC, nefiind dispuse sa accepte reducerea acestuia, amenintand ca vor folosi dreptul de veto daca taierile vor afecta drastic nivelul banilor promisi fermierilor lor. 

Negocierile purtate la nivelul expertilor din Consiliul Afaceri Generale (CAG) nu au produs rezultate notabile in ultimele sase luni.

David Cameron a amenintat explicit cu exercitarea dreptului de veto al tarii sale la Consiliul de saptamana aceasta. Suedia, o alta tara in care opinia publica este obosita de prelungirea crizei din zona euro si de banii pompati in economiile membrilor sudici, a devenit campioana acestei tabere, continuand sa propuna reduceri de 100-150 miliarde fata de bugetul actual. 

O noua propunere care reduce nivelul avansat de Comisie cu 75-80 de miliarde, la un nivel total de circa 955 miliarde, a fost facuta saptamana trecuta de presedintele Consiliul European, Herman Van Rompuy. Propunerea este considerata a avea suportul Germaniei, principalul contributor la bugetul UE. Taie insa 30 de miliarde de euro de la Politica de Coeziune si 25 de miliarde de la PAC, dezavantajand net tari ca Polonia, Spania, dar si Romania.

Franta si Irlanda sunt de asemenea nemultumite de propunerea Van Rompuy, oficiali din toate aceste tari invocand zilele trecute recurgerea la dreptul de veto ca masura de ultima instanta. 

Esecul reuniunii nu e exclus 

Pe acest fond, analistii tind sa incline ca aceasta reuniune a Consiliului European va reprezenta un esec, liderii europeni avand de aparat pozitii prea divergente pentru a ajunge la un numitor comun, chiar si dupa sedinte prelungite.

Conturile UE inregistreaza o gaura de 7 miliarde de euro. De asemenea, neintelegeri sunt si pe bugetul institutiilor UE pentru 2013.  Cheia atingerii consensului la Consiliile Europene afectate de diferende a fost intotdeauna realizarea compromisului Germania-Franta. Mai ales Marea Britanie si uneori Polonia au avut precedente de rezistenta solitara indelungata, fiind considerate nuci greu de spart la acest Consiliu.

Sefii de stat si de guverne ar putea invoca, la fel ca in 2005, faptul ca nu au cedat in prima mare batalie pentru resursele financiare europene, insa mai departe e nevoie si de compromisuri pentru a nu bloca proiectul european, profitabil pana la urma pentru toata lumea.  Potrivit unui calendar optim de desfasurare a programarii bugetare a UE, cifrele trebuie sa fie definitivate, inclusiv printr-un vot al plenului PE, pana in martie-aprilie anul viitor, urmand ca apoi fiecare tara sa dispuna alocarile pe capitolele nationale.

Daca nu va fi realizat compromisul pana in a doua parte din 2013, pentru 2014 se va intra pe un buget anual, echivalent cu alocarea din 2013. 

Banii pentru Romania 

Romania ar fi trebuit sa primeasca intre 45 si 47 miliarde de euro, conform propunerii totale de 1.033 de miliarde de euro inaintata de Comisia Europeana. Aceasta suma ar asigura un surplus consistent fata de cei 35 miliarde de euro alocati in 2005 pentru perioada 2007-2013, cand Romania a fost nou intrata la masa negocierilor si a fost nevoita sa cedeze cererilor altora, dar avea si un PIB mai redus.

Potrivit propunerii actuale a Comisiei Europene, alocarea anuala trebuie sa reprezinte circa 2,5% din PIB-ul tarii. 

Propunerea Van Rompuy reduce insa cu circa 8 miliarde de euro aceasta suma, introducand si unii algoritmi de calcul considerati discriminatorii de oficiali din Guvernul de la Bucuresti, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Astfel, daca pragul din PIB este redus la 2,4%, este stabilit si un plafon de 15% pentru fondurile suplimentare primite peste bugetul 2007-2013 pentru tarile cu o rata de absorbtie sub 60%. Rata de absorbtie a Romaniei pe fondurile de coeziune nu depaseste in prezent 10%, iar acest criteriu pare introdus special pentru a reduce alocarea tarii noastre.  Argumentele negociatorilor Guvernului Romaniei au fost ca, prin propunerea Van Rompuy, Romania este penalizata suplimentar, avand in vedere ca a fost sanctionata oricum de Comisia Europeana pentru nereusitele actualei perioade de programare. De asemenea, banii pe care Romania nu reuseste sa ii cheltuiasca in perioada stabilita se intorc oricum la bugetele nationale ale tarilor net contributoare din Vestul si Nordul Europei. 

Ramane de vazut in urmatoarele zile cat de mult va reusi Romania sa apere alocarea initiala a Comisiei, avand in vedere ca negocierea poate fi dusa de pe pozitii puternice numai daca este dublata de vocea unor aliati puternici.