Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în septembrie la 91,1 puncte, de la 87,5 puncte luna precedentă.

Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai ridicată decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de până la 89 de puncte.

Indicele s-a prăbuşit în aprilie la cel mai scăzut nivel de la publicarea acestor date, în 1985, din cauza măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Încrederea în sectorul serviciilor s-a îmbunătăţit la minus 11,1 puncte în septembrie, de la minus 17,2 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la minus 15,7 puncte.

În industrie, optimismul a urcat la minus 11,1 puncte de la minus 12,8 puncte, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere de până la minus zece puncte, în timp ce încrederea consumatorilor a fost în linie cu estimările, urcând la minus 13,9 puncte, de la minus 14,7 puncte.

În schimb, studiul realizat de compania de analize financiare Markit arată că afacerile din zona euro au stagnat luna aceasta, punând sub semnul întrebării redresarea economiei, după ce noile restricţii impuse în urma creşterii numărului de infecţii au afectat sectorul serviciilor.

Indicatorul PMI flash composite pentru zona euro calculat de IHS Markit a scăzut la 50,1 puncte în septembrie, de la 51,9 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un nivel de 51,7 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Trebuie să tragem un semnal de alarmă privind ritmul redresării, într-un moment în care numărul noilor cazuri de COVID-19 este în creştere. Pentru guverne şi pentru BCE va fi un apel de trezire, dacă aveau nevoie de unul", a apreciat Bert Colijn de la ING, potrivit Agerpres.

Luna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2020, dar a avertizat că inflaţia va rămâne în teritoriul negativ până anul viitor.

BCE se aşteaptă acum ca PIB-ul zonei euro să se contracte anul acesta cu 8%, faţă de un declin de 8,7% previzionat în iunie. În 2021, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 5%, faţă de un avans de 5,2% estimat anterior.