Sursele de energie eoliană şi solară au acoperit 42,9% din consumul brut de electricitate, conform datelor din industrie, o creştere de aproape cinci puncte procentuale comparativ cu 2018.

Analiza a fost realizată de Centrul de Energie Solară (ZSW) din landul Baden-Wuerttemberg şi de Asociaţia Federală a Energiei şi a Apei (BDEW).

Conform studiului, energia regenerabilă a ajuns la un procent de 52% în martie datorită vânturilor puternice.

În primele nouă luni ale anului trecut, a fost generată electricitate de 183 miliarde kilovaţi-oră provenită de la soare, vânt şi alte surse de energie regenerabilă - cu aproape 50% mai mult decât electricitatea provenită din cărbune, respectiv 125 miliarde kilovaţi-oră.

În 2018, electricitatea generată din cărbune şi cea din surse de energie regenerabilă erau aproape la egalitate, se arată în raportul BDEW şi ZSW.

Şeful BDEW, Stefan Kapferer, atrage atenţia că cifrele privind nivelul record de electricitate produsă în Germania din surse de energie regenerabile contrastează cu dificultăţile cu care se confruntă expansiunea energiei eoliene.

"Dacă politicienii nu vor renunţa la piedicile în calea expansiunii energiei eoliene, nu ne vom putea îndeplini obiectivele climatice", a avertizat Stefan Kapferer.

În luna decembrie anul trecut, Guvernul german a aprobat un proiect de lege prin care se vor scumpi călătoriile cu avionul şi ieftini cele de tren, în cadrul unui plan radical menit să implementeze obiectivele reducerii emisiilor de CO2 pentru anul 2030.

Obiectivul acestei măsuri este să determine cetăţenii să folosească preponderent trenul, în locul autoturismului personal sau al avionului. De asemenea, un alt proiect de lege prevede acordarea unor facilităţi sporite pentru deducerea de la plata taxelor în cazul lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor.

Obiectivul planului este ca Germania să îndeplinească obiectivele de mediu comunitare şi să-şi diminueze emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% în anul 2030 faţă de 1990. Pe de altă parte, obiectivul diminuării cu 40% a acestor emisii pentru anul 2020 nu va putea fi realizat, după cum a recunoscut însuşi cancelarul Merkel.

De asemenea, executivul de la Berlin s-a angajat să publice în fiecare an, începând cu 2025, ţintele globale de reducere a emisiilor poluante şi să menţină obiectivul neutralităţii climatice (zero emisii) pentru anul 2050.

Planul Germaniei pentru diminuarea emisiilor poluante are prevăzut un buget de 54 de miliarde de euro pentru următorii patru ani şi presupune, în plus faţă de măsurile de reabilitare termică a locuinţelor şi de încurajare a folosirii trenului, investiţii semnificative în energiile regenerabile.