"Nu mai exista sprijin politic in Franta pentru aceste negocieri intre UE si SUA, iar Franta cere oprirea acestor negocieri", a declarat Matthias Fekl pentru postul de radio RMC.

Oficialul francez si-a justificat solicitarea prin faptul ca negocierile, care sunt purtate de Comisia Europeana in numele celor 28 de state membre, sufera de un dezechilibru in favoarea pozitiilor americane.

"Americanii nu cedeaza nimic sau doar firimituri..., nu asa trebuie sa se negocieze intre aliati", a spus Matthias Fekl, adaugand ca negocierile ar trebui reluate mai tarziu pe baze mai bune.

Matthias Fekl a precizat ca Franta isi va exprima pozitia in luna septembrie, cu prilejul unei reuniuni a ministrilor reponsabili de comertul exterior care va avea loc la Bratislava.

Citeste si: Ce presupune TTIP, cel mai mare acord comercial la nivel mondial

Duminica, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat, la randul sau, ca "negocierile cu SUA au esuat de facto, chiar daca nimeni nu vrea sa admita acest lucru". Potrivit lui Sigmar Gabriel, care este si vice-cancelar, dupa cele 14 runde de discutii pe tema TTIP, cele doua parti nu au reusit sa cada de acord asupra unui singur subiect din cele 27 de capitole care sunt discutate.

In replica, Bruxelles-ul insista ca negocierile pe tema acordului TTIP progreseaza. "Comisia Europeana face progrese constante in negocierile care se deruleaza in prezent cu privire la TTIP. Chiar daca discutiile comerciale au nevoie de timp, procesul continua. Ultima runda de negocieri a avut loc la mijlocul lunii iulie la Bruxelles", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

TTIP este un acord comercial intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii ce se prefigureaza a deveni cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. Prima runda de negocieri a avut loc in iulie 2013, avand ca scop inlaturarea obstacolelor comerciale dintre cele doua piete prin reducerea barierelor tarifare si non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementarilor de natura tehnica si standardelor dintr-o gama larga de sectoare economice.