O privire rapida pe un site de socializare scoate la iveala "povestile amare" ale grecilor care au fost nevoiti sa-si vanda bijuterii pentru a face rost de bani pentru plata facturilor si altor cheltuieli.

"M-am intalnit cu un prieten somer si l-am intrebat cum se descurca. «Mi-am vandut cruciulita de la botez si acum ma descurc»", este una dintre relatarile de pe Twitter.

Dezvoltarea afacerii amaneturilor din Grecia a inceput anul trecut, odata cu declansarea crizei datoriilor, insa schimbarile au fost destul de mari in ultimul an.

"La inceputul crizei, oamenii isi amanetau bunurile cu speranta ca le vor recupera mai tarziu. Acum, insa, nu mai cred ca vor face rost de bani pentru a le rascumpara", a spus proprietarul unui amanet.

In contextul numarului tot mai mare de greci care vor sa amaneteze bunuri, piata se dezvolta, noteaza Kathimerini, zeci de noi magazine fiind deschise in intreaga tara. Pe multe din arterele comerciale ale marilor orase, singurele magazine carora afacerile le merg bine sunt amaneturile.

Grecii au ajuns sa amaneteze masini de lux, barci sau chiar camioane in incercarea de a face rost de bani. Majoritatea celor care amaneteaza astfel de bunuri nu le mai pot intretine, iar banii obtinuti sunt folositi pentru plata de ipoteci, impozite sau contributii a asigurari sociale.