Senatoarea democrata Patty Murray si reprezentantul republican Paul Ryan, negociatorii celor doua tabere, au convocat o conferinta de presa pentru a dezvalui detaliile compromisului lor, care va fixa nivelul viitor al veniturilor si cheltuielilor statului federal.

Proiectul de buget ar putea de asemenea sa atenueze impactul reducerilor bugetare numite "automate", implementate in martie si criticate de majoritatea clasei politice.

Acordul marcheaza o ameliorare remarcabila in relatiile dintre republicani si democrati care controleaza respectiv Camera Reprezentantilor si Senatul si care s-au dovedit incapabili din 2011 sa ajunga la un acord cu privire la cheltuielile federale si impozite - un blocaj care a culminat in octombrie cu prima inchidere partiala a statului federal din 1996.

Intr-un comunicat, Barack Obama a salutat acordul ca fiind o "buna prima etapa" si spera ca acesta va insemna ca "americanii nu vor mai trebui sa suporte o noua paralizie a statului federal in urmatorii ani".

Blocarea timp de 16 zile a statului federal a fost rezultatul incapacitatii Congresului de a vota un buget la timp, republicanii Camerei insistand fara rezultat pentru introducerea unor masuri de amanare a reformei sanatatii promovate de Barack Obama.

Acordul-cadru de marti va trebui votat de Camera si Senat. El va fi apoi transpus in mai multe legi privind cheltuielile, care trebuie adoptate in aceiasi termeni de fiecare camera inainte de data limita de 15 ianuarie.