Daca sunt adunate toate datoriile SUA, inclusiv pasivele catre sistemul de asigurari sociale si cel al asigurarilor medicale, SUA se afla la un nivel periculos, a spus Walker, intr-un interviu pentru postul american de televiziune CNBC.

"Suntem la mai putin de trei ani de situatia in care Grecia a intrat in criza datoriilor, din perspectiva datoriei raportate la PIB", a afirmat el.

SUA se apropie de pragul de 100% din PIB, care teoretic taie din cresterea economica jumatate de punct procentual.

In urma cresterii plafonului de indatorare si a continuarii politicii de deficite bugetare ridicate, SUA se indreapta catre propria criza, a adaugat Walker.

"Nu suntem scutiti de o criza a datoriilor. Nu vom intra niciodata in faliment pentru ca putem tipari bani. In acelasi timp avem un risc ridicat privind dobanzile, risc monetar major si un risc mare de inflatie in timp. Daca se va intampla, va fi insa foarte brusc si foarte dureros", considera acesta.

Comentariile fostului sef al Biroului General de Contabilitate din legislativul american vin in contextul in  care Congresul a majorat palfonul de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari, masura considerata necesara pentru ca SUA sa nu intre in incetare de plati.