Liderul administraţiei de la Washington a afirmat că a discutat îndelung despre prăbuşirea preţului la petrol cu omologul său rus, Vladimir Putin, precum şi cu prinţul moştenitor al regatului saudit, Mohammad bin Salman, cu ocazia a două recente convorbiri telefonice.

"Am avut o discuţie excelentă cu preşedintele Putin. Am avut o discuţie minunată cu prinţul moştenitor", a spus Donald Trump în cursul briefingului său de presă devenit cotidian şi consacrat în principal pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

"Cele două ţări vorbesc despre asta între ele şi mă pot alătura discuţiilor, dacă va fi nevoie la momentul oportun", a declarat preşedintele american, subliniind dilema Statelor Unite: reducerea preţului la pompă este în profitul consumatorilor, dar prăbuşirea preţului ţiţeiului pune în pericol întreg sectorul petrolier american.

Preţul petrolului, care a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani, a înregistrat, de asemenea, cea mai importantă reducere lunară şi trimestrială din istoria sa.

Afectat deja de criza economică provocată de pandemie, preţul ţiţeiului a scăzut când Arabia Saudită a anunţat că este pregătită să inunde piaţa.

Casa Albă a indicat luni, la finalul discuţiei dintre Vladimir Putin şi Donald Trump, că cei doi lideri au căzut de acord asupra "importanţei stabilităţii pe piaţa internaţională a energiei".

Rusia cere un nou acord între OPEC şi alţi producători de petrol

Un nou acord de tipul OPEC +, între statele membre ale organizaţiei şi producători de petrol din afara acesteia ar putea fi posibil dacă ar participa şi alte ţări, a declarat Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran al Rusiei, adăugând că ţările ar trebui să coopereze şi pentru a atenua recesiunea economică provocată de pandemia de coronavirus.

Pactul dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători, inclusiv Rusia (cunoscut sub numele de OPEC +), destinat limitării producţiei de petrol pentru a sprijini preţurile, s-a destrămat la începutul acestei luni, provocând scădere accentuată a preţurilor ţiţeiului.

"Sunt necesare acţiunile comune ale ţărilor pentru redresarea economiei globale ... Aceste acţiuni comune pot avea loc şi în cadrul acordului OPEC +", a declarat Dmitriev, şeful Fondului Rus de Investiţii Directe.

Dmitriev şi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, au fost principalii negociatori ai Rusiei în acordul de producţie cu OPEC. Actualul acord a expirat la 31 martie.

„Suntem în contact cu Arabia Saudită şi cu o serie de alte ţări. Pe baza acestor contacte, vedem dacă numărul membrilor OPEC + va creşte şi alte ţări se vor alătura, existând posibilitatea unui acord comun pentru echilibrarea pieţelor petroliere", a spus Dmitriev.

Acesta a refuzat să spună cine trebuie sau ar putea fi membrii noului acord. Dmitriev a mai spus că o criză economică globală este inevitabilă, întrucât ponderea datoriei globale faţă de produsul intern brut mondial a crescut la 323%, de la 230% la un moment declanţării crizei economice mondiale din 2008. Virusul a declanşat-o, a adăugat el.

Eforturile de a restabili relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite sunt acum mai importante ca oricând, vom depune toate eforturile şi sperăm că Statele Unite vor înţelege, de asemenea, că acest lucru este necesar”, a spus el.

Cine a declanșat războiul prețurilor

În urmă cu două săptămâni, Arabia Saudită a luat decizia ca, începând din luna aprilie, să inunde piaţa cu petrol la preţuri pornind de la minime de 25 de dolari pe baril, având ca ţintă în mod special rafinăriile din Europa şi Asia care folosesc petrol rusesc.

Decizia este cea mai dramatică luată de Arabia Saudită în ultimii ani, pe fondul neînțelegerilor cu Moscova privind producția mondială de țiței, într-o escaladare a războiului cu Rusia pentru cota de piaţă.

Cinci surse de la companii majore de petrol şi rafinării care procesează ţiţei în Europa, au spus că grupul saudit de stat Aramco va livra toate volumele suplimentare solicitate, în luna aprilie, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Preţurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate de la începutul acestui an, din cauza impactului avut de epidemia de coronavirus asupra cererii şi după ce Rusia şi OPEC nu au reuşit să ajungă la un nou acord pentru reducerea livrărilor de ţiţei.

Moscova a refuzat să sprijine reducerile mai accentuate ale producţiei de petrol, afirmând că impactul coronavirusului ar putea depăşi aşteptările. Riadul a reacţionat prin creşterea la un nivel record a livrărilor.

Rusia a anunţat că nu intenţionează să revină la masa negocierilor, chiar dacă resimte presiunea măsurilor extraordinarea luate de Arabai Saudită.

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, declara în urmă cu două săptămâni, că Rusia nu vede deocamdată motive pentru a reveni la discuţiile cu partenerii săi din cadrul OPEC+ şi că are capacitatea să facă o majorare modestă a livrărilor de petrol, cu 200.000 de barili pe zi, din luna aprilie.

În schimb, Arabia Saudită s-a angajat să crească producţia de petrol cu 2,6 milioane de barili pe zi în aprilie, inclusiv din stocuri. Şi alţi producători de petrol din Golf sunt nevoiţi să intre în acest război pentru cota de piaţă, anunţând la rândul lor creşteri ale producţiei.