Preluarea furnizorilor de utilitati ar putea avea loc in 1-2 ani, a spus Orban intr-un interviu acordat postului public de radio, adaugand ca se gandeste de mult timp la trecerea acestor companii sub controlul statului.

Printre masurile similare adoptate pana in prezent, premierul a mentionat cumpararea furnizorului de servicii de apa si canal din Pecs, precum si negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizioneaza cu gaze naturale capitala.

Orban nu a furnizat detalii despre rascumpararea celor 6-7 companii. Printre marii operatori din sectorul de utilitati din Ungaria se afla E.ON si RWE - Gemania, EDF si GDF Suez - Franta, precum si ENI - Italia.

Autoritatile au redus in ianuarie cu 10% preturile la serviciile de utilitati pentru populatie.

"Nu am putut raspunde la unele intrebari, precum cat de mari sunt costurile de investitii ale furnizorilor, care le sunt costurile operationale sau profitul. Din acest motiv am reorganizat biroul responsabil de energie", a spus Orban.

Guvernul a ajuns la concluzia ca preturile pot fi scazute cu 20-30% daca profiturile furnizorilor de servicii sunt reduse sau eliminate.

"In timpul negocierilor vom monitoriza companiile si vom decide cum vom proceda. (...) Am fost nevoit sa duc negocieri brutale cu companiile straine pentru scaderea preturilor la utilitati", a afirmat premierul.

In privinta planului sau de a transforma utilitatile intr-un sector nonprofit, Orban a explicat ca exista mai multe exemple in acest sens in Europa. Astfel, in sistemul public de termoficare din Danemarca, companiile private sunt obligate sa reinvesteasca profitul in infrastructura.

Guvernul intentioneaza sa initieze in aceasta toamna o dezbatere publica pentru o lege in acest scop, iar proiectul ar putea ajunge in Parlament in primavara. Este posibil ca o lege sa fie adoptata inaintea alegerilor, a spus Orban.

Seful guvernului ungar a subliniat de asemenea ca pentru a fi competitiva, economia are nevoie de energie ieftina. Guvernul care va fi format dupa alegeri va trebui sa gaseasca modalitati pentru scaderea tarifelor la energia folosita pentru activitati economice la un nivel similar celui din SUA.

Orban nu a precizat cum vor putea fi obtinute asemenea reduceri de pret.