"Ne aflam in fata riscului real al unui faliment total in interiorul zonei euro", puncteaza Schaeuble in scrisoarea adresata presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si "scursa" in presa germana.

Intr-un limbaj explicit, poate cel mai clar utilizat pana acum de un oficial european, ministrul german face apel la un ajutor suplimentar pentru Grecia, care sa fie ajutata sa-si restrctureze datoriile, el atragand atentia ca bancile private ar trebui sa participe la costul "salvarii" Atenei.

Potrivit EUObserver, statele membre si oficiali ai UE ar lucra in prezent la detaliile unui al doilea plan de salvare pentru Grecia, pe langa cel in valoare de 110 miliarde de euro de anul trecut, ale carui costuri totale ar urma sa ajunga in jurul valorii de 60 de miliarde de euro.

Ministrii de finante comunitari ar urma sa ajunga la un acord pe aceasta tema la 20 iunie, cu doar trei zile inainte de Consiliul European.

Creditorii privati ar trebui obligati sa mai astepte inca sapte ani inainte de a-si primi inapoi imprumuturile acordate Greciei, sugereaza Schaeuble in scrisoare.

"Orice intelegere convenita la 20 iunie trebuie sa includa un mandat clar - oferit Greciei posibil impreuna cu FMI - de a initia procesul de implicare a detinatorilor de obligatiuni grecesti. Acest proces trebuie sa conduca la o contributie cuantificabila si substantiala a detinatorilor de obligatiuni la efortul de sprijin", spune el.

"Modalitatea optima de a atinge un astfel de obiectiv o reprezinta un schimb de obligatiuni (bond swap) care sa conduca la o prelungire a termenului obligatiunilor suverane grecesti neplatite cu sapte ani, oferind Greciei timpul necesar pentru a-si implementa pe deplin reformele necesare si a recastiga increderea pietei",
mai arata ministrul german de Finante.