Conform unui acord convenit joi seara de guvernul social-democrat şi majoritatea din Parlament, va fi anulată o licitaţie pentru acordarea de noi licenţe pentru explorarea de petrol şi gaze iar 2050 va fi anul în care vor fi extrase ultimele cantităţi de combustibili fosili din Marea Nordului.

"Danemarca devine astfel cel mai mare producător de petrol şi gaze care fixează o dată definitivă la care producţia va înceta", subliniază Ministerul danez al Energiei, scrie Agerpres.

Chiar dacă are o producţie mult mai mică decât ţara vecină Norvegia (1,4 milioane de barili pe zi) sau Marea Britanie (aproximativ un milion de barili pe zi), ţara scandinavă este după Brexit cel mai mare producător de ţiţei din Uniunea Europeană, cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, potrivit unui raport anual de referinţă publicat de grupul petrolier BP.

Citește și: Încă o putere mondială se alătură țărilor care vor să interzică mașinile cu motoare diesel și pe benzină. De când se va aplica interdicția

Producţia de petrol în apele teritoriale ale Danemarcei din Marea Nordului a început în 1972 dar de mai mulţi ani este în scădere, fiind redusă la jumătate în ultimii 10 ani. Producţia de gaze a scăzut şi ea ajung la 3,2 miliarde metri cubi anul trecut.

"Punem capăt definitiv erei combustibililor fosili", a subliniat ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen.

Această decizie a fost salutată de ONG-urile de mediu. "Danemarca are obligaţia morală de a pune capăt căutărilor de noi resurse de petrol pentru a trimite un semnal clar lumii că se poate şi trebuie să acţionăm pentru a respecta acordurile de la Paris", a anunţat Greenpeace Danemark.