Tranzactia, estimata la peste zece milioane de euro, este cel mai recent exemplu al cresterii apetitului firmelor chineze pentru achizitii externe.

Luni, landul Renania - Palatinat a anuntat vanzarea participatiei sale de 82,5% detinute in aeroportul Hahn catre Shanghai Yigian Trading Company (SYT).

Aeroportul se afla la 120 de kilometri de orasul Frankfurt pe Main si este folosit in special de companiile aeriene low-cost, in special Ryanair, dar in ultimii ani s-a confruntat cu dificultati financiare. In acest an fiscal aeroportul ar urma sa inregistreze pierderi de 16 milioane de euro.

Vanzarea trebuie aprobata de Parlamentul landului.

Compania Fraport, care opereaza aeroportul international Frankfurt, si-a vandut in 2009 landului Renania - Palatinat participatia detinuta la aeroportul Hahn pentru un euro. Shanghai Yiqian Trading vrea sa cumpere si participatia de 17,5% in aeroportul Hahn detinuta de landul Hessen, unde se afla orasul Frankfurt pe Main.

Sub conducerea presedintelui Xi Jinping, China a demarat o ofensiva diplomatica si economica pentru relansarea unui nou ''Drum al matasii'' care sa faca legatura intre Asia si Europa. In aprilie, compania de stat China Everbright Group a cumparat un aeroport international in Albania iar China Cosco Shipping Corporation a achizitionat o participatie de 67% in portul elen Pireus.

Yu Tao Chou, presedintele Shanghai Yiqian Trading, a afirmat ca achizitionarea aeroportului Hahn va permite companiei sa faca fata cererii in crestere de produse alimentare in China.

Numarul de pasageri la aeroportul Hahn a scazut anul trecut la 2,7 milioane, de la aproape patru milioane in urma cu zece ani.