"Daca BCE poate actiona pe pietele financiare pentru a reduce maturitatile, atunci de ce nu? Este in joc tot sistemul. Euro nu ar trebui sa fie in pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu sunt suficiente sau destul de rapide", a spus Gurria intr-o conferinta pe teme economice si politice desfasurata in Slovenia. 

Secretarul general al OCDE a declarat ca "spera si se asteapta" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de catre Curtea Constitutionala a Germaniei la 12 septembrie, dupa avizul parlamentului in iunie. Un esec ar insemna aproape cert sfarsitul fondului. 

Intrebat daca BCE ar trebui sa inceapa achizitii nelimitate de obligatiuni:, Gurria a raspuns: "Da, cred ca ar trebui sa o faca si cu cat mai repede cu atat mai bine". 

Oficialul a afirmat si ca zona euro va ramane intacta in pofida crizei.  "Cred ca niciun stat nu va parasi uniunea monetara si niciun stat nu ar trebui sa renunte la euro. De asemenea, cred ca alte state vor trece la moneda europeana in viitor", a spus el. 

Slovenia, care ar putea deveni urmatoarea tara care cere ajutor extern, ar trebui sa se concentreze asupra reformelor si sa ia in calcul un ajutor extern doar dupa implementarea acestora si reducerea deficitului, a adaugat secretarul general al OCDE.