In luna septembrie, aceste achizitii, care se vor concentra pe obligatiuni garantate prin ipoteci, vor atinge 23 de miliarde de dolari.

Rezerva Federala lanseaza astfel a treia runda de suplimentare a lichiditatilor din piata prin achizitii de obligatiuni, din cauza cresterii economice nemultumitoare si a ratei somajului care se mentine peste nivelul de 8%.

Comitetul de politica monetara al Fed a incheiat joi o reuniune de doua zile, exprimand ingrijorarea ca, in lipsa unei interventii, "cresterea economica va fi insuficienta pentru a genera o imbunatatire sustenabila a conditiilor de pe piata muncii".

Pe langa achizitiile de obligatiuni, Fed intentioneaza sa mentina dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana la jumatatea lui 2015, prelungind perioada fata de termenul anuntat initial, respectiv sfarsitul anului 2014.

Fed a luat aceasta masura agresiva de interventie din cauza temerilor continue referitoare la perspectivele economice, in special a celor de pe piata muncii.

In pofida dobanzii cheie aproape de nivelul zero, in ultimii trei ani si jumatate, si a achizitiei de catre Fed a unor active de 2.300 de miliarde de dolari, rata somajului s-a mentinut peste 8% de la inceputul lui 2009, in SUA existand 12,5 milioane de someri.