Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a închis joi în urcare cu 2,89 dolari, respectiv cu 5,4%, la 56,65 de dolari pe baril, după un aavans de până la 6% pe parcursul tranzacţiilor, scrie News.ro.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la nivel mondial, a avansat cu 2,79 dolari, sau cu 4,5%, la 64,61 de dolari pe baril.

Trump a criticat joi, pe Twitter, ceea ce oficialii americani au calificat drept un atac asupra unei frome de supraveghere americană, afirmând că Teheranul a făcut ”o mare greşeală”.

Preşedintele american a afirmat ulterior joi că opinia publică va afla dacă Statele Unite intenţionează să răspundă cu un atac militar, dar a spus că ”este greu să creadă că atacul a fost intenţionat”.

Doborârea dronei americane a avut loc într-un moment de blocaj al relaţiilor dintre Washington şi Teheran, provocat de decizia administraţiei Trump de a se retrage din acordul nuclear convenit în 2015.

Înainte de atacul asupra dronei americane din Strâmtoarea Urmuz, SUA au acuzat Iranul de atacurile recente împotriva unor tancuri petroliere din regiunea Golfului Persic.

NYT: Donald Trump a aprobat joi un atac asupra Iranului, dar a suspendat ordinul ulterior

New York Times scrie, vineri, că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat joi un atac selectiv contra Iranului, dar liderul de la Casa Albă a suspendat ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute.  

Trump aprobase atacuri asupra mai multor obiective iraniene, precum radare sau baterii de rachete, au indicat oficiali pentru publicaţia americană, potrivit Agerpres.

Operaţiunea, preconizată a avea loc înainte de ora locală 19:00, joi, (02:00 GMT, vineri), era deja în curs: avioanele se aflau în aer, iar navele pe poziţie, atunci când acţiunea a fost suspendată înainte de lansarea vreunei rachete, au precizat aceiaşi oficiali.

Sursele citate au spus că nu cunosc motivele suspendării operaţiunii - dacă aceasta s-a datorat unei schimbări de opinie a lui Trump sau a avut la bază raţiuni logistice - şi nici nu au putut indica dacă atacurile au fost anulate sau amânate.

Trump a mai autorizat două atacuri asemănătoare în 2017 şi 2018 asupra unor obiective militare ale regimului lui Bashar al Assad în Siria.