Comparativ cu acordul convenit de May cu UE anul trecut, pe care Parlamentul l-a respins de trei ori, acordul lui Johnson prevede o alimiere mai restrânsă la reglementările UE şi bariere comerciale mai mari între Marea Britanie şi cel mai mare partener comercial al său.

Johnson are în faţă acum o confruntare pentru convingerea Parlamentului, unde Partidul Conservator nu are majoritatea, pentru a obţine aprobarea acordului într-un vot care va avea loc sâmbătă.

”Chiar dacă Boris Johnson va reuşi să încheie acordul, celebrarea acestuia de către investitori va fi limitată de recunoaşterea că acesta va fi un Brexit destul de dur”, a declarat Paul O’Connor, manager de fonduri la Janus Henderson, potrivit News.ro.

Ministrul britanic de Finanţe şi majoritatea analiştilor externi au anticipat că barierele comerciale mai mari vor face ca economia britanică să crească mai lent decât în cazul în care Marea Britanie ar fi rămas în UE, iar daunele cresc cu cât barierele comerciale sunt mai ridicate.

Pe baza planurilor lui Johnson cunoscute săptâmâna trecută, firma de cercetări UK in a Changing Europe estimează că acestea îi vor face pe britanici mai săraci cu 6% pe cap de locuitor, comparativ cu rămânerea în UE, echivalent cu 2.000 de lire sterline pe an, pe termen mediu.

Acordul lui May ar fi redus veniturile britanicilor cu aproape 5% pe cap de locuitor, în timp ce un Brexit fără acord, care ar lăsa Marea Britanie să realizeze tranzacţii comerciale pe baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ar reduce veniturile populaţiei cu puţin peste 8%.

”Este mai dăunător decât termenii Brexitului Theresi May, în funcţie de impactul economic”, a declarat Anand Menon, director al UK in a Changing Europe.

Menon a spus că nu crede că aceste estimări trebuie să fie modificate semnificativ, pe baza acordului convenit joi. Acesta anticipează că Johnson va da înapoi de la cerinţele de a asigura ”condiţii egale” referitoare la alinierea reglementărilor, pe care UE le doreşte ca o condiţie pentru o relaţie comercială apropiată viitoare.

În schimb, Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a spus că va căuta o relaţie comercială mai apropiată, cu reglementări mai aliniate la cele ale UE în domeniul mediului şi al protecţiei angajaţilor, dacă ar răspunde de negocierile cu UE după Brexit.

Dacă Marea Britanie va ieşi din UE la 31 octombrie, aşa cum este planificat, acordul lui Johnson asigură o perioadă de tranziţie care va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2020, timp în care nu vor avea loc schimbări economice majore.

Această perioadă va putea fi prelungită până la sfârşitul lui 2022, pe parcursul negocierilor Marii Britanii cu UE pentru un nou acord comercial, cu mai puţine reguli comune şi noi restricţii referitoare la comerţul transfrontalier cu bunuri şi servicii.

Acordul Theresei May stipula o relaţie comercială cât mai strânsă cu UE, în timp ce acordul lui Boris Johnson prevede o relaţie comercială ambiţioasă.