Guvernul SUA a trimis marti in somaj tehnic 800.000 de angajati federali, dupa ce Congresul nu a reusit sa ajunga la un acord referitor la bugetul anului fiscal 2014, care a inceput la 1 octombrie. Republicanii din Congres au conditionat aprobarea bugetului de modificarea unor prevederi ale reformei in domeniul sanatatii.

Seful companiei Foot Locker, Ken Hicks, un critic al legii sanatatii, despre care considera ca nu va limita cresterea costurilor, a declarat ca activitatile guvernului nu ar trebui oprite in cadrul actualei dispute dintre democrati si republicani. "Sunt multumit de costurile mari si serviciile medicale limitate de care vor eneficia oamenii in cadrul legii Affordable Care Act? Nu. Dar merita sa blocam guvernul? Nu", a spus Hicks.

Prima blocare partiala a activitatilor institutiilor federale din ultimii 17 ani ar putea reduce cresterea economiei americane cu pana la 1,4 puncte procentuale, in functie de durata, estimeaza Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott in Philadelphia.

"Daca situatia va fi de durata, va pune in pericol redresarea economica. Daca blocajul se va infiltra in psihicul oamenilor de afaceri si toata lumea va incepe sa reduca cheltuielile de calatorie, perceptia se va extinde si asupra altora. Problema este serioasa", a declarat Dave Barger, director general la JetBlue.

Opinia lui Barger este similara cu cea a sefului Honeywell, David Cote, care a afirmat la sfarsitul lunii septembrie ca impasul bugetar poate impinge economia in recesiune.

Chiar daca impasul bugetar va fi depasit, congresmenii vor intra imediat intr-o noua disputa, referitoare la majorarea plafonului datoriilor, in prezent de 16.700 miliarde de dolari.

O alta "idee oribila" ar fi blocarea majorarii plafonului datoriilor, asa cum vor unii congresmeni, considera Cote. "Cand auzi ca unii oameni incep sa creada ca poate SUA ar trebui sa intre in default, iar plafonul datoriilor sa nu fie majorat, ei chiar sunt seriosi?", s-a intrebat seful Honeywell.

Oprirea unora dintre activitatile institutiilor federale a obligat Sikorsky Aircraft, divizie a United Technologies Corp, sa reduca productia de elicoptere Black Hawk.

"Impactul imediat al blocajului asupra Sikorsky poate fi tinut sub control doar o perioada scurta de timp", a declarat Paul Jackson, purtator de cuvant al companiei.

Sikorsky a castigat anul trecut un contract pe termen de cinci ani, in valoare de 8,5 miliarde de dolari, de construire de elicoptere Black Hawk pentru armata americana.

Sansele unui acord de ultim moment in Congres, cum s-a intamplat de nenumarate ori in negocierile bugetare, s-au evaporat inainte de termenul limita de la sfarsitul zilei de 30 septembrie, Camera Reprezentantilor cerand amanarea cu un an a unor prevederi ale Affordable Care Act.

Reprezentanti ai producatorilor auto Ford Motor si General Motors si-au exprimat totusi increderea in capacitatea liderilor politici de a rezolva pana la urma disputa si a proteja redresarea economica.