"Chiar daca avansul economic s-a accelerat, recuperarea de pe piata muncii este departe de a fi completa. Sunt hotarata sa indeplinesc ambele componente ale mandatului nostru: sa ajutam economia sa revina la un nivel adecvat de angajare si sa readucem inflatia la 2%, asigurandu-ne in acelasi timp ca nu raman perioade indelungate semnificativ peste sau sub acest nivel", a afirmat Yellen.

Janet Yellen (67 de ani), sustine primul discurs in Camera Reprezentantilor ca presedinte al Rezervei Federale a SUA, dupa ce a preluat conducerea Fed la inceputul lunii februarie, de la predecesourul sau, Ben Bernanke. 

Fed se afla in proces de reducere a programului de cumparare de obligatiuni prin care a sustinut economia americana, dar si pietele de capital la nivel global. Achizitiile au fost reduse de la 85 de miliarde de dolari lunar la 65 de miliarde de dolari prin doua decizii consecutive de scadere cu cate 10 miliarde, in decembrie si ianuarie.

Yellen a reiterat perspectiva Fed pentru noi reduceri in "pasi masurati" si a adaugat ca achizitiile de active nu se afla "pe un curs prestabilit". 

Pretul titlurilor emise de Trezoreria SUA a scazut, iar piata futures a ramas pe crestere, dupa publicarea textului discursului. 

Presedintele Fed vorbeste in Camera Reprezentantilor la numai cateva zile dupa ce un raport al autoritatilor americane a aratat ca somajul a scazut aproape de un nivel luat in calcul anterior de Fed pentru cresterea dobanzilor. Numarul de locuri de munca infiintat a fost insa mai redus decat anticipau analistii.