La finalul sedintei de marti de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 3,5%, traiectoria fiind urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care coborau cu cel mult 5,3%.
Reactia investitorilor de la BVB la declinul pietelor internationale a fost vizibila chiar din primele minute, cand indicele general, BET-C, a cazut cu 4,3%, iar actiunile celor cinci SIF-uri au pierdut in medie 7,5% din valorile de la inchiderea de vineri.

Punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost inregistrat la puţin timp dupa ora 13:00, cand media pietei se plasa cu 11,16% sub nivelul de vineri. Anterior, in jurul orei 12:30, presiunea la vanzare a dus cotatiile titlurilor celor cinci SIF-uri cu 14,63% sub referinta, minimul zilei.

In a doua parte a sedintei, in piata au fost introduse mai multe ordine de cumparare, care au redus din presiunea la vanzare. Indicele general si-a temperat usor deprecierea la aproape 8%, insa spre finalul zilei, reluarea ordinelor de vanzare a readus piata mai aproape de minimele sedintei.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, s-a prabusit cu 11,92%.

"Aceasta miscare descendenta este determinata de panica creata in randul investitorilor, cu privire la evolutia economiei la nivel mondial, odata cu masurile luate de o serie de state de restrangere a cheltuielilor bugetare. Aceste reduceri ale cheltuielilor, probabil, vor avea un impact direct asupra consumului si implicit asupra cresterii economice. Asadar, miscarea descendenta poate fi pusa pe seama schimbarii asteptarilor investitorilor privind economia la nivel mondial, si nu pe inrautatirea indicatorilor macroeconomici interni", a declarat pentru Mediafax analistul SSIF Broker (BRK), Adrian Danciu.

Rulajul bursei, de 69,6 milioane lei (16,6 milioane euro), a fost cu 42% mai mare comparativ cu valoarea cumulata a tranzacţiilor de vineri, de 49,1 milioane lei (11,7 milioane euro).